Kend din citrus
Appelsin
God til: Juice eller som den er uden skræl. Indgår i desserter og kager, bruges som juledekoration med tørrede nelliker stukket i skallen. Smagen er sød og lidt syrlig. Frugten er meget saftig med op til 35 procent saft. Størrelsen varierer fra tennisbold til kokosnød. Er den mest dyrkede af alle citrusfrugter. Historie: Stammer fra Burma og det sydlige Kina. Senere har den bredt sig til Indien og herefter til Europa. I Europa har appelsinen været dyrket siden 1400-tallet. Appelsin betyder egentlig kinesiske æbler. Appelsiner importeres fra Nordafrika, Grækenland, Italien, Israel, Spanien og Tyrkiet.
Cedrat
God til: Sukat, som tidligere altid indgik i kringle og julekage. I dag en truet ingrediens. Cedrats tykke skal tørres og kandiseres for at blive til sukat. Smagen af sukat er let syrlig, sød og parfumeret, frugtkød af cedrat er surt, mens skallen er bitter. Frugten kan blive næsten 20 centimeter lang og citrongul, men til sukat bruges den grønne skal af umoden cedrat. Historie: Navnet er afledt af latin, cedrus, som betyder cedertræ og citrus, er efter sigende den første citrus, der kom til Europa, sandsynligvis fra det nordøstlige Indien. Cedrat dyrkes især i Grækenland, Italien, Frankrig og Spanien.
Citron
God til: Saft, som sætter syrlig smag på alt fra te til simreretter, kage, dessert, salatdressing og råkost. Skallen på økologiske citroner rives og tilsættes kage og dessert. Citroner syltes og anvendes i madlavning, og citroner bruges til fremstilling af æterisk olie og citronsyre. Skrællen er tyk og gul, frugtkødet er lysegult, smagen er hvinende sur og for skrap for de fleste, hvis den ikke blandes med sød eller salt smag. Historie: Stammer fra det nordlige Indien. Kendt i Danmark fra midten af 1700-tallet. Dyrkes især omkring Middelhavet og i Californien.
Grapefrugt
God til: Saft, morgenmad og salater. Smagen balancerer mellem sødt og bittert. Grapefrugter fra middelhavslandene er ofte mere bitre end grapefrugter fra Sydafrika, Caribien og Californien. Farven varierer fra lys gul til rødlig orange og har ingen indflydelse på smagen. Grapefrugt bør ikke spises i forbindelse med visse lægemidler, blandt andet kolesterolsænkende medicin, læs altid indlægssedler i medicinemballagen. Historie: Har været kendt i Vestindien i over 200 år. Kom til Europa i begyndelsen af 1900-tallet. Dyrkes over det meste af verden i tropiske og subtropiske egne.
Kumquat
God til: Syltning, chutney, kagefyld, desserter og tilbehør til is. I Australien fremstilles en likør af kumquat. Frugten spises med skal. Den søde skal og det sure frugtkød giver smag med kontrast og karakter. Frugterne er på størrelse med valnødder, farven er solgul. Historie: Navnet er kinesisk og betyder gylden appelsin. På dansk udtaler vi navnet kumkvat, komkvat eller kamkvat. Frugterne vokser især i Kina og Japan. Findes som potteplante med navn som dværgappelsin eller stueappelsin.
Lime
God til: Dressinger, drinks, saft, marmelade og i det orientalske køkken i både stærkt krydrede retter og desserter. Både blade, skal og saft anvendes. Frugtens smag er syrlig og kraftig og mere afrundet end citronens, den er fri for kerner og meget saftig. Lime er lille, aflang, glat og grøn. Den tåler kun kort opbevaring, den tørrer hurtigt ud og bliver hård. Historie: Stammer fra Sydøstasien, hvorfra den blev importeret til Europa i 1200-tallet. Frugten dyrkes i Asien og Mellem- og Sydamerika.
Mandarin og clementin
God til: Snack, madpakkefrugt, pynt på mad, salat, konserves. Er saftig, smager sødt og aromatisk. Clementiner er generelt lidt sødere end mandariner. Mandariner er lidt mørkere og mere orangefarvede end clementiner. Mandariner er som regel lidt nemmere at pille end clementiner. Historie: Clementin er en sort af mandarin. Den har sit navn fra den franske præst Fader Clement Rodier, som opdagede den i slutningen af 1890'erne. Mandariner er sandsynligvis blevet dyrket i flere tusinde år i Kina. Clementin dyrkes i Algeriet, Egypten, Marokko, Spanien, Korsika, Italien, Chile, Sydafrika og Uruguay. Dyrkning af mandarin foregår i stort set alle tropiske og subtropiske lande.
Pomelo
God til: Kan anvendes som frisk frugt til mellemmåltider eller i frugtsalat, men først skal skrællen, det tykke, hvide svampeagtige lag og de seje hinder rundt om frugtkødet fjernes. Smagen er både syrlig og sød og en anelse bitter, frugten er ikke så saftig som en appelsin eller grapefrugt. Pomelo er den største af citrusfrugterne. En frugt vejer cirka et kilo. Den er som regel rund, men kan også være pæreformet. Historie: Stammer sandsynligvis fra Thailand, Malaysia og Indonesien og er en af de oprindelige vilde citrusarter. Dyrkes i det sydlige Kina, det sydlige Japan, Indien, Malaysia, Indonesien, New Guinea, Tahiti, Californien og Israel.
Pomerans
God til: Marmelade. Saft og skræl anvendes i den krydrede engelske Cumberland sauce. Frugtens tørrede, sukkerkogte skræller bruges som krydderi i bagværk. De tørrede skaller kan også anvendes til te. Af pomeranstræets blomster udvindes essenser, der bruges i likører som Cointreau og Grand Marnier. Ligner en lille appelsin, er mørkorange, næsten rødlig med en tyk nopret skorpe. Smagen er meget sur og bitter, det tørre frugtkød er fyldt med kerner, derfor spises den sjældent rå. Historie: Er oprindeligt fra Indien, men dyrkes nu i middelhavslandene, Indien, Latinamerika og Afrika. Nogle mener, at pomerans et tæt på at være stamformen for alle vore kendte citrusarter.