Redaktionen anbefaler






Målinger viser, at der kan være flere bakterier i flaskevand, end der er i dansk vandhanevand. Mængden er dog ikke stor, og da der normalt heller ikke er problemer med sygdomsfremmende bakterier i flaskevand, vil du ikke blive syg af at drikke vandet.
Der er angivet en holdbarhedsdato på flasken, men som udgangspunkt kan man sige, at hvis vandet er rent og uden bakterier fra start, kan det holde sig ubegrænset.
Vi må gå ud fra, at de virksomheder, som sælger vand på flaske, overholder reglerne for tilladte stoffer i flasken. Derfor vil der ikke være noget problem i at drikke vandet, selvom det smager anderledes på grund af afsmitning fra emballagen.
Brug endelig en drikkedunk og tag af vores gode, danske hanevand, men sørg for at gøre den ordentligt ren med vand og sæbe imellem brug.
Hvis du søbedrikker af den samme flaske eller dunk og ikke får den gjort ordentligt ren, så kan der opstå vækst af bakterier. Der kan være enkelte sygdomsfremkaldende bakterier imellem, men det er de bakterier, vi har i spyttet, normalt ikke, da de bakterier er en naturlig del af vores bakterieflora.
Hvis du har vand på glas, sker der ingen nævneværdig ændring af smagen, men hvis vandet derimod er i plastflaske, kan vandet få en hengemt smag med tiden. Det sker på grund af afsmitning fra stoffer i emballagen eller fra stoffer uden for flasken, som så kan afgive smag til vandet.
Står flasken eksempelvis i et værksted, hvor man arbejder med olie, kan den smag langsomt trænge igennem flasken.
Når du drikker af en flaske, vil der løbe lidt af dit spyt med tilbage, når du har taget din slurk. I dit spyt er der bakterier, og de vil leve i et stykke tid i vandet, alt efter hvor meget næring de har at leve af.
Men da flasken er et lukket kredsløb - hvis du skruer proppen på - vil der på et tidspunkt ikke være mere næring i vandet, og så vil bakterierne normalt dø. De døde bakterier kan fungere som næring for overlevende bakterier, så selv efter lang tid vil man stadig finde vækst i vandet. Men vi er nede i meget små mængder.
Man skal i øvrigt huske på, at købevandsflaskerne ikke er beregnet til at blive genbrugt.
Jo højere temperatur, desto bedre forhold er der for de bakterier, der måtte være. Men de vil stadig dø, når der ikke er mere næring i vandet.
Hvis glasset er tildækket, bør det kunne holde sig på lige fod med flaskevandet. Men er der ikke låg over, bliver vandet med tiden fyldt med støv og andre partikler, som danner levegrundlag for bakterier.
Vand er grundlaget for liv, og hvis der kommer organisk materiale i fra støv og andre partikler, kan vandet blive forurenet. I en almindelig husholdning vil der dog gå noget tid, før vandet bliver udrikkeligt.
Kilder: Docent Lars Holm Rasmussen, ph.d,. samt lektor Bo Bjørn Greve, ph.d., fra Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultets Institut for Teknologi på Professionshøjskolen Metropol.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10