Kan man dø af skræk?
»Du kan dø af skræk. Eller i hvert fald kan man dø af den reaktion, som skrækken eller chokket medfører,« siger Kim Bartholdy, læge og forfatter til bogen 100 myter om sundhed og sygdom.
»Vi er som mange dyr udstyret med nogle helt basale kropsreaktioner, som aktiveres i situationer, hvor vi bliver forskrækkede eller chokerede. Et urinstinkt, der handler om at kunne kæmpe eller flygte, når det gælder,« forklarer Kim Bartholdy.
»Det er en fysiologisk reaktion med øget aktivitet af forskellige stresshormoner i kroppen. En reaktion, som de fleste genkender efter for eksempel en forskrækkelse. Reaktionen er normal og ufarlig for langt de fleste, men kan være farlig, hvis man lider af hjertesygdom, særligt åreforsnævring,« siger Kim Bartholdy og fortæller om et eksempel fra Los Angeles, hvor et hold forskere undersøgte forekomsten af hjerteanfald i forbindelse med et stort jordskælv, som fandt sted tilbage i 1994. Her fandt de ud af, at samme dag, som jordskælvet fandt sted, var antallet af dødsfald forårsaget af hjerteanfald fem gange højere end normalt. Jordskælvet målte 6,7 på richterskalaen og forårsagede store ødelæggelser, men forskrækkelsen derved medførte samtidig, at folk, der i forvejen var disponeret for det, fik et hjerteanfald, som de døde af. Forskrækkelsen fra jordskælvet udløste altså et hjerteanfald.
Kæmp eller flygt
Når vores hjerne registrerer, at der er fare på færde, sender den straks signal til vores binyrer om at udsende en stor mængde af hormonerne adrenalin og nonadrenalin til blodet. Det medfører, at vores puls, blodtryk og åndedræt stiger hurtigt, og vores pupiller udvider sig. Desuden omdirigeres en større mængde blod fra fordøjelsessystemet til musklerne, så de lettere kan aktiveres, ligesom svedudskillelsen øges for at komme af med kropsvarmen. I løbet af et øjeblik er vores krop i en stress-tilstand, som er nyttig, hvis vi skal kæmpe eller flygte.
Et andet eksempel – også fra USA – handler om manden Larry Whitfield, der i øjeblikket sidder fængslet med en dom på 27 år for blandt andet, under et flugtforsøg, at skræmme livet af en 79-årig kvinde. Kvinden døde af et hjerteanfald, da Whitfield prøvede at gemme sig i hendes lejlighed på flugt fra politiet efter et bankrøveri. Og ifølge dommen blev hjerteanfaldet udløst af forskrækkelsen over bankrøveren.
I sin research er det ikke lykkedes Kim Bartholdy at finde danske eksempler – hvilket understreger, at det at dø af skræk forekommer ganske sjældent.
»De mest udsatte vil være folk, som har problemer med hjertet, men det kan også være personer, der ikke selv er klar over, at de er hjertesyge, og derfor ikke får medicin, der sænker blodtrykket og kolesteroltallet. Derfor vil en pludselig øget stressreaktion kunne betyde, at uheldige sjæle risikerer at dø af en blodprop i hjertet,« siger Kim Bartholdy.