Kan jeg spise nødderne, selvom skallen lugter af mug?

Lugter nødderne af mug, kan de godt spises med forsigtighed. Men kan du se mug, skal de kasseres

Hasselnødder må ikke have mug på skallerne - så skal de ud.

?

Jeg har indsamlet hasselnødder i haven, men nu har nogle af dem fået en svag lugt af mug på skallen. De lugter ikke af mug indeni, når jeg knækker dem. Jeg er meget forsigtig med at tørre dem af, før jeg knækker dem, så der ikke kommer noget fra skallen med ind på nødden. Men er det dumt – bør jeg smide dem ud?

Tim Zink

Svar fra Leif Skibsted

Hvis der er synlig mug uden på nødderne, bør de straks kasseres. Hvis nødderne lugter jordslået eller skimlet, uden at man kan se grønne vækster som mycelier eller sporehuse uden på skallerne, kan man spise kernerne, hvis man forsigtigt fjerner de knækkede skaller uden at forurene nøddekernerne.

Bestemte skimmelsvampe, der holder til blandt andet på hasselbuske, producerer det stof, som den menneskelige næse er allermest følsom over for. Derfor kan nødder lugte jordslåede eller mugne, inden de faktisk er mugne. Dette stof hedder geosmin og kendes også fra rødbeder, hvor det er med til at give den karakteristiske lugt og smag af jord, som nogle godt kan lide, men som andre væmmes ved.

Leif Skibsted er professor emeritus i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Læs mere om