Kan jeg genbruge ispindene?

Det kan føles som en god gerning mod miljø og klima at genbruge ispinde af træ. De skal dog behandles med omtanke for at undgå bakterier.

Ispinde af bøgetræ kan genbruges, hvis de skoldes før brug

?

Jeg laver selv is i små forme, hvor jeg stikker en træpind i. Kan pindene vaskes og genbruges, eller er der nogle hygiejnemæssige problemer ved det?

Astrid Skafte

Svar fra Leif Skibsted

Pinde til is kan genbruges, men det er vigtigt, at pindene vaskes grundigt og helst skoldes hver gang. Pinde til is er traditionelt fremstillet af bøgetræ fra danske skove, men nogle firmaer producerer nu også bambuspinde til is. Bøgetræ er sejt og hårdt og knækker ikke let, og den glatte overflade forhindrer, at man får splinter i munden. Is består af en næringsrig blanding af fløde, sukker, æg, chokolade og frugt. Bakterier fra hænder, munden eller fra luften får gode betingelser i smeltet is indtørret på pinden. Fjern derfor de indtørrede rester før genbrug enten ved opvask i maskine eller i varmt sulfovand. Afslut helst med at skylle med kogende vand, og gem de rensede pinde tørt i en lukket plastpose.

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #is og #køkkenråd