Kan blommeskindet bruges?

Si frugtskindet fra, når du laver marmelade og saft af modne blommer. Ellers risikerer du en bitter og snerpende smag i munden.

Blommeskindet skal af, før blommerne syltes. Så undgår du bitter marmelade

?

Jeg har fået et glas syltede sommerblommer med skind, indholdet smagte godt bortset fra 3 blommer – og jeg tror også, jeg kan sige 3 blommers skind. Jeg mener at have hørt, at skindet oftest blev taget af inden syltningen af almindelige blå blommer og mirabeller på grund af risiko for bismag ved skindet, er det sandt?

Karen Elmer

Svar fra Leif Skibsted

En gruppe naturstoffer, anthocyaniner, giver blommer og mirabeller deres smukke røde og blå farver. Disse naturlige farver er i de fleste sorter især til stede i frugternes skind. Friske blommer smager ikke bittert, men under kogning af blommer til syltning eller ved fremstilling af marmelade fraspalter anthocyaniner sukkerstoffer og bliver til de mindre opløselige anthocyanidiner, der er mere snerpende i munden og med bitter smag. I mange opskrifter anbefales det derfor at si frugtskindet fra for at fjerne bitterheden. Man kan også findele og fordele skindet jævnt med en stavblender og give marmeladen en bitter finesse, som nogle finder attraktiv.

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Læs mere om