Hvornår skal min hund vaccineres?

Din hund skal vaccineres som hvalp og revaccineres med jævne mellemrum resten af sit hundeliv, hvis du vil sikre den bedst muligt mod sygdomme. Skal den med ud at rejse eller på kennelophold, er det også en tur forbi dyrlægen.

Dyreklinikkerne kan have forskellige priser på vaccination, så det kan godt betale sig at undersøge, hvad det koster forskellige steder. 

Kernevaccination efter 8, 12 og 16 uger

Det er ikke lovpligtigt at få sin hund vaccineret i Danmark, men den danske dyrlægestand anbefaler, at alle hunde får en kernevaccination, som beskytter mod

  • Hundesyge
  • Parvovirus
  • Smitsom leverbetændelse

Det fortæller Geoff Houser, som er seniordyrlæge på Institut for Universitetshospitalet for familiedyr ved Københavns Universitet.

Kernevaccinationen gives efter 8, 12 og 16 uger af hvalpenes liv. Den skal vedligeholdes med en revaccination 1 år efter 16-ugers vaccinationen og derefter med 3 års mellemrum.   

Hvis din hund bor på landet, er i kontakt med overfladevand eller er i kontakt med rotter

Hunde, der bor på landet, og f.eks. har adgang til fritstående fersk vand eller har stor chance for at komme i kontakt med rotter eller  deres efterladenskaber, bør foruden kernevaccinationen blive vaccineret mod leptospirose.

»Fru Jensen, der går en tur op og ned ad Frederiksberg Allé i København med sin hund i snor, behøver ikke vaccinere sin hund mod leptospirose. Men jagthunde eller hunde, der er meget ved dambrug og åer, bør få vaccinen,« siger Geoff Houser.

Hvis der er tale om hunde, der har adgang til en baggård, hvor der er konstateret rotter – f.eks. efter oversvømmelser med vandopstigninger – er det også en god idé at få vaccineret sin firbenede ven mod leptospirose, tilføjer han.  

Vaccinationen mod leptospirose gives 2 gange med 3 ugers mellemrum og derefter hvert år, hvis den skal holdes ved lige.  

Har man en hund, der færdes med i skov og områder med mange flåter, kan man også overveje at vaccinere den mod borreliose.

Man skal være opmærksom på, at flåter også bærer på andre smitsomme sygdomme end borreliose, og man bør derfor stadig forsøge at forebygge og begrænse flåtbid, trods vaccinen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvis din hund skal ud at rejse

Skal din hund ud at rejse, skal den vaccineres mod rabies.  

Det er lovpligtig, at få sin hund vaccineret mod rabies ved udlandsrejser. Ikke alle lande har samme regler, men i EU gælder, at hunden skal vaccineres 3 uger før udrejse. Du kan finde uddybende rejseregler for kæledyr på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Vaccinationen skal være attesteret i et pas, som skal følge hunden under rejsen. Rabiesvaccinationen gives én gang og derefter hvert 3. år.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvis din hund skal på kennel

Hvis du overvejer at få din hund passet på en hundekennel, anbefales det, at du får den vaccineret mod kennelhoste.

Vaccinen kan både gives gennem næsen og med en sprøjte.  

Hvorfor skal min hund vaccineres?

Det kan stærkt anbefales at få sin hund vaccineret minimum med kernevaccinationerne, siger Geoff Houser. Både for ens egen hunds skyld og for andres.

»Smitstoffet er derude, og konsekvenserne ved ikke at blive vaccineret kan være, at dyret dør. Vi så helst, at alle hunde og katte i Danmark blev vaccineret, for så ville infektionspresset være ret lille,« siger han.  

Er du i tvivl?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal vaccinere din hund eller ej mod nogle af de nævnte sygdomme, så spørg en dyrlæge til råds.

Kilder: Seniordyrlæge på Institut for Universitetshospitalet, Geoff Houser
www.dyrenesklinik.dk