Hvorfor rødmer man?

De fleste har prøvet at rødme i en pinlig eller meget følelsesladet situation. Men for nogle er det så stort et problem med de tomatrøde kinder, at de lader sig operere for at slippe for at rødme evigt og altid.
Mand, der er rød i hovedet

Ud over pinlighed kan angst, stress, vrede eller skyldfølelse også udløse ansigtsrødmen.

Du virker ægte, når du blusser

Selv om det kan være irriterende, at du blusser, når du skal holde tale, eller hvis du har sagt noget pinligt, kan det faktisk virke tillidsskabende. Du virker nemlig troværdig, når du rødmer.

For rødmen er en ufrivillig og helt ukontrolabel refleks, og derfor viser dine røde kinder, at du mener det,  du siger, eller at du angrer det dumme, du lige har sagt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Der er meget stor forskel på, hvor meget vi rødmer

Nogle mennesker rødmer stort set aldrig, andre rødmer, bare de skal ringe til tandlægen og bestille tid. Og der er forskellige kategorier af rødmen. Nogle blusser ganske let, andre bliver røde til op over begge øren, ned på halsen og helt om i nakken, og så er der dem, der blusser i pletter.

Videnskabeligt kan man ikke forklare, hvorfor nogle blusser mere end andre.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Flovheden har en farve, og den er rød

Inden for videnskaben er man ikke helt sikker på, hvorfor mennesker rødmer. Vi er de eneste pattedyr, der har denne egenskab. Nogle forskere mener, at rødmen er en måde at vise anger eller fortrydelse på.

Ledende overlæge på gastroenheden på Hvidovre Hospital, dr.med Svend Schulze, forklarer, at rødmen er en refleks:
»Det er en reaktion, du ikke kan styre, som bliver udløst af det sympatiske nervesystem. Du kan ikke sige, hvorfor det sker. Det er en refleks«.

Hvad sker der i kroppen?

Det, der sker i kroppen, når kinderne begynder at blive varme, er, at den nerve, der hedder grænsestrengen, er hyperaktiv. Grænsestrengen sidder i brysthulen og styrer, hvor meget blod der løber til ansigtet. Den sender et signal, der får hudens blodkar til at udvide sig.

Når rødmen bliver et problem

For nogle mennesker er rødmen ikke bare en let blussen i kinderne. De bliver tomatrøde i hovedet, bare de kigger et andet menneske i øjnene. For disse mennesker kan rødmen være invaliderende og afskære dem fra at deltage i sociale sammenkomster. I sjældne tilfælde kan man operere mod rødmen, siger hudlæge Svend Schulze.

»Rødme kan være så ekstremt, at det kræver behandling. Man kan nogle gange give medicin mod rødme, og i ekstreme tilfælde kan man operere, men det er meget sjældent herhjemme. Det er den samme operation som mod hånd- og fodsved. Men det er ikke omkostningsfrit, når du skærer nerver over, og operationen gør mere end bare at fjerne rødmen«.

Operationen går ud på, at man skærer grænsestrengen i brysthulen over. Det kan dog have mange forskellige bivirkninger som for eksempel øget kropssved og enkelte føler også, at konditionen bliver reduceret efter indgrebet - formentlig fordi, de overskårne nerver også påvirker hjertet.

Læs mere om