Hvorfor opfører de laktosefri produkter sig anderledes?
Hvorfor skiller den laktosefri madlavningsfløde (13%), når man bruger den i gryderetter? En normal fløde skiller ikke, og den tykner også, hvilket jeg heller ikke synes, den laktosefri gør. Opfører laktosefri produkter sig generelt forskelligt fra normale produkter, når man bruger dem til bagning og madlavning?
Susanne Nielsen
Svar fra Mia Kristensen
Madlavningsfløden er kun 13%, sammenlignet med piskefløde 38%, og er derfor tilsat lidt stabilisator eller stivelse i form af f.eks. hvedemel, så produktet kan anvendes i varme retter, men det kan ikke koge med i længere tid, det skal bruges til sidst i tilberedningen og blot varmes op. Der er forskel på, hvad der anvendes i de forskellige typer madlavningsfløde, og dette kan også påvirke, hvordan det opfører sig i din opskrift/ret. Generelt kan man sige, at man skal være lidt mere forsigtig med opvarmning af laktose-fri produkter, da mælkesukkeret er spaltet til sukkerarter, som hurtigere brænder på, f.eks. når man koger risengrød.
Mia Kristensen underviser på Københavns Professionshøjskole og er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.