Hvorfor er der bundfald i rabarbersaften?
Jeg har lavet rabarbersaft, men har opdaget, at der ligger noget hvidt bundfald i flaskerne. Alle flaskerne blev vasket godt og skoldet og skyllet med Atamon. Flaskerne blev herefter vendt på hovedet, så rester af atamon kunne løbe ud. Hvad kan det bundfald være?
Lone Larsen
Svar fra Leif Skibsted
Det hvide bundfald er calciumoxalat. Rabarber indeholder megen oxalsyre, der langsomt vil udfælde det naturlige indhold af calcium i rabarberplanternes celler og cellemembraner i form af det uopløselige calciumoxalat, når rabarberstilkene findeles og koges til saft. Rabarbersaft fremstillet ved kogning indeholder derfor stort set ikke calcium allerede efter kort tids afkøling, da calciumoxalat vil lægge sig på bunden af flaskerne som hvide krystaller. Bundfaldet kan let fjernes ved at dekantere rabarbersaften før brug. Rabarbersaft fremstilles i øvrigt nemt og med højt udbytte uden brug af saftkoger og pektolase-enzym ved kortvarig kogning af skårne rabarberstilke i en gryde med vand og sukker. Det naturlige sukkerindhold i rabarber bliver til kun 12 g sukker i hver liter rabarbersaft. Der er en stigende interesse i at markedsføre industrielt fremstillet rabarbersaft, og ifølge en nyere tysk undersøgelse er der op til 4 g kalium og 3,5 g oxalsyre i hver liter rabarbersaft. Man kan altså fremstille sin egen sunde rabarbersaft rig på kalium, som mange af os får for lidt af, ved at begrænse mængden af tilsat sukker. Man bør dog begrænse indtag af rå rabarber og hjemmelavet rabarbersaft, da oxalsyre er usundt. Det hvide bundfald af calciumoxalat fordøjes derimod ikke.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.