Hvilket drivhus er det bedste? Her er 5 ting, du skal vide, inden du køber et drivhus
1. Hvad vil du bruge drivhuset til?
Tidligere var et drivhus et væksthus, hvor man kunne supplere høsten fra køkkenhaven med grøntsager, der havde brug for mere varme og beskyttelse – i dag bruger mange stadig drivhuset til agurker, tomater og peber, men drivhuset har også fået andre funktioner: Du kan få et lille vægdrivhus, som udnytter solvarmen, der på en sommerdag sætter sig i muren. Og du kan vælge et orangeri, der kræver en del plads, men hvor du rigtigt kan udfolde dig som gartner. I et orangeri er der højt til loftet, så du får nemmere plads til små træer og farverige blomster. Et orangeri er en lille have, hvor du kan forlænge udesæsonen.
2. Skal drivhusets ramme være af aluminium eller træ?
Beslut dig tidligt for, om du vil have et drivhus, hvor rammen er af træ eller aluminium. Et drivhus i træ kan du måske selv bygge rammerne til, og træskelettet giver et meget naturligt og organisk udseende til drivhuset. Et trædrivhus er nemt at tilpasse lige præcis til din have. Langt de fleste drivhuse, man køber færdige, er bygget med aluminiumsprofiler. Aluminiumsprofilerne kan have forskellige farver og tykkelser. En tyk profil gør drivhuset mere stabilt. Aluminiumskelettet er vedligeholdelsesfrit, hvorimod træskellettet skal males eller olieres en til to gange om året.
Inden du bygger: Strøm og vand i drivhuset
Vil du have strøm i dit drivhus, bør du få lagt strømkabler ind, allerede inden du bygger og monterer drivhuset. Husk, at du skal have særlige kabler, der kan bruges udendørs – og at du i mange tilfælde skal have en autoriseret installatør til at trække og forbinde kablerne, når der er tale om nyetablering. Tænk også over, om du har brug for en vandhane, så du har nem adgang til vand, når dine planter skal passes.
3. Hvilken slags glas skal der i drivhuset?
Almindeligt glas er det mest almindelige til drivhuse, men du kan også få drivhuse med sikkerhedsglas eller glas, der er hærdet. Den slags glas er dyrere, men mere modstandsdygtige i storme eller ved stød fra nedfaldne grene eller en flyvende fodbold. Ruderne kan også laves i polycarbonat, der er en type plastik. Polycarbonat-
ruder er mere isolerende end almindelige glasruder og holder dermed temperaturen i dit drivhus mere stabil. Ruderne er ligesom hærdet glas meget modstandsdygtige. Omvendt er polycarbonat dyrere end glas og slipper lidt mindre lys gennem – dog ikke i et niveau, der påvirker, hvad du kan dyrke.
4. Hvor højt skal der være til loftet?
Tænk ikke kun på drivhusets gulvareal, når du tænker på størrelsen – men sørg også for, at drivhuset er højt nok, gerne mindst 150 centimeter ved siderne og mindst 2 meter i midten, så du kan stå oprejst. Jo flere kubikmeter der er i dit drivhus, jo bedre føles luften, der ikke bliver tung på grund af temperatur og fugt. I et højt drivhus er der også bedre ventilation, så planterne angribes ikke helt så nemt af plantesygdomme, som hvis de voksede i et lille drivhus, hvor luftfugtigheden konstant er høj.
Vil du være god ved klimaet og miljøet, kan du gøre en række ting:
- Opsaml regnvandet og brug det til at vande i drivhuset
- Undgå opvarmning af drivhuset. Selvom det kan være fristende at starte sæsonen tidligt, er det mere klimavenligt at spise spanske grøntsager end grøntsager fra et opvarmet drivhus i Danmark
- Planteaffald og afgrøder, der ikke egner sig til spisning, kan bruges som gødning i din have eller kompost
- Start sæsonen tidligt, så du har grøntsager og salater tidligt på sæsonen og druer og frugter sidst på sæsonen. I de tidlige måneder kan du så radiser, gulerødder, feldsalat og iceberg, der alle kan tåle lidt frost.
5. Skal drivhuset have farver?
Bygger du et drivhus selv, kan du vælge at male træet. Køber du et drivhus, der er bygget om et aluminiumsskelet, kan du vælge at købe et farvet skelet. Mørkegrøn, hvid og sort er de mest almindelige farver, og måske får du helt følelsen af et væksthus fra en gammel engelsk have, når du vælger et drivhus i grønt og glas.
Hvordan er drivhuset forsikret?
Ikke alle husforsikringer eller indboforsikringer dækker automatisk skader på drivhuset. Er du ikke dækket, kan du også finde en decideret drivhusforsikring hos enkelte selskaber.