vin

Hvilken vin skal jeg bruge i maden? 4 gode råd til at forfine din madlavning

Til hverdag betyder det ikke så meget, hvilken vin du vælger at hælde i gryden. Men bevæger du dig ud i lidt finere madlavning, giver det god mening at overveje, hvilken vin du tilsætter retten, hvis der skal vin i maden.

Laver du Coq au vin, kan du løfte retten med den rigtige rødvin. For eksempel en god pinot noir fra Bourgogne.

I hverdagsmaden er det underordnet, hvilken vin du vælger

En smule rødvin i f.eks. bolognesen giver en dejlig dybde og karakter til retten. Mange af vinens smagsnuancer forsvinder imidlertid under tilberedningen, så når du laver hverdagsmad, spiller det derfor ikke den store rolle, om vinen er dyr eller billig – eller om det er den sidste sjat i flasken, der har stået åben i en uges tid, for den sags skyld. Det fortæller kok, ernæringskonsulent og sommelier Martin Nordkvist.

»Som udgangspunkt er det ikke så vigtigt, hvilken vin du bruger. Det handler om at udnytte nuancerne fra gæret most, som passer godt ind i vores salte køkken,« siger han. 

Den rigtige vin kan forfine en rets udtryk

Hvis du gerne vil tage din madlavning til et nyt niveau, giver det dog i mange tilfælde mening, at være opmærksom på, hvordan den rigtige vin kan være med til at forfine en rets udtryk. Her får du 4 gode råd, du kan følge, hvis du vil udnytte vinens smagsnuancer bedst muligt. Rådene gælder både retter med rødvin og hvidvin. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

1. Vælg tør vin

Første tommelfingerregel er at vælge en tør vin. Det modsatte af en tør vin er en sød vin, som altså vil tilføje sødme til retten. Det er sjældent at foretrække, når vi har med salte middagsretter at gøre. Der kan selvfølgelig være undtagelser.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2. Brug let vin i let mad og kraftig vin i kraftig mad  

En grundlæggende regel, når man skal vælge en vin at servere til en ret, er, at let vin fungerer bedst til let mad og kraftig vin til kraftig mad. Den samme logik gælder altså i forhold til, hvilken type vin der fungerer bedst i retten.

3. Brug den vin, du serverer til maden – eller en billigere version af samme type og druesort og fra samme område

I forlængelse af råd nummer 2 kan du med fordel vælge at benytte den samme vin i maden, som du serverer til middagen – hvis vinen vel at mærke er velvalgt (!). Har du købt en meget dyr vin til middagen, som du er ked af at hælde i maden, kan du dog fint benytte en lignende billigere vin i retten.

Her følger et par eksempler:   

  • Hvis amarone til maden: amarone eller ripasso eller anden vin fra Veneto i maden
  • Hvis brunello til maden: brunello eller rosso di Toscana, chianti eller lignende i maden
  • Hvis barolo til maden: barolo eller nebbiolo i maden
  • Hvis Chateauneuf-du-Pape til maden: Chateauneuf-du-Pape eller anden vin fra Sydrhône, f.eks. en Côtes-du-Rhône i maden. 

4. Tag udgangspunkt i retter, der er rene i deres udtryk

Jo mere krydderi og kraft der er i en ret, jo mindre vil nuancerne fra en fin vin træde frem. Vin har derfor lettest ved at sætte deres præg på retter, der er rene i deres udtryk. Du kan f.eks. vælge en god riesling i moules marinières (hvidvin) eller en god pinot noir f.eks. fra Bourgogne til coq au vin (rødvin).

Kilde: Martin Nordkvist er kok, ernæringskonsulent og sommelier. Han har desuden udgivet flere bøger, heriblandt ”Vin og mad – og hvad der virker”

Læs mere om