Havefest – sådan er du en god nabo

Havefest og sommer er to ting, der ofte går hånd i hånd. Det samme er klager fra naboerne, når støj og gener fra havefesten går over grænsen. Samvirke har fået eksperthjælp fra Boligejernes videnscenter, Bolius så du kan være en bedre nabo til næste havefest.

Larm og støj er grænseoverskridende – helt bogstaveligt

Fest i haven. En yndet måde at fejre særlige begivenheder. Om det er studentergildet, brylluppet eller den runde fødselsdag, så er en havefest næsten altid et hit – musik, grill, drinks, gæster, solskin og højt humør er en cocktail, mange haveejere nyder – dog knap så meget, hvis festen er naboens.

Og særligt naboerne til festerne hører Tine Nielsen ofte fra. Hun er fagekspert og brevkasseredaktør hos Bolius, hvor hun især i sommermånederne modtager mange henvendelser fra fest-frustrerede naboer.

»Musik og en støjende fest er i en helt anden kategori end en uslået græsplæne eller en hæk, der muligvis er for høj. Er man nabo til en festglad haveejer, kan det føles særligt grænseoverskridende, fordi det ikke længere blot er noget, der foregår på den enkeltes matrikel,« fortæller Tine Nielsen fra Bolius.

Men når det kommer til de særlige anledninger – altså studenterfesten eller sølvbrylluppet, så er barren for god skik og brug dog noget højere.

»De fleste har nogle anledninger, de gerne vil fejre, så når det f.eks. drejer sig om en nyudklækket student, så er de fleste naboer også indstillet på, at der vil blive festet højlydt,« siger Tine Nielsen.

havefest

Havefest: Hvis du gør dig nogle helt enkle forholdsregler, kan du holde alletiders party, uden det giver anledning til konflikter på villavejen.

Havefestens takt og tone: Ekspertens råd

Herunder kan du se hvilke tommelfingerregler, der er gode at have in mente, inden havefaklerne tændes, og musikken dunker højlydt i baghaven.

Fortæl naboerne, at du holder fest: Gå en lille runde til dine naboer og fortæl (eller læg en seddel, hvis de ikke er hjemme) om dine festplaner – gerne i så god tid som muligt. Det hjælper dem med at lave andre planer eller blot acceptere, at der kan komme drøn på ABBA og Gnags i din have.

Husk dem der ikke bor på vejen: Du har måske også naboer, der bor på vejen bag ved eller andre, hvor haverne vender op til din – du kender dem måske ikke i forvejen, men hvis naboerne på din vej kan høre musikken, så kan de andre helt sikkert også.

Giv naboerne et tidspunkt: Når du taler med dine naboer, så giv dem et cirka start- og sluttidspunkt. Hvornår satser du på, at musikken slutter eller rykker indenfor. Det er rart at vide, når man som nabo ligger og prøver på at sove, mens der er fart på den knaldrøde gummibåd ovre i din have.

Fortæl om anledningen til festen: De fleste naboer vil i langt højere grad acceptere, at du holder fest til den lyse morgen, hvis der er tale om en særlig anledning.

Stik naboerne dit telefonnummer: Som nabo er det rart at have en livline, hvis larmen bliver for overdøvende. Giv dem dit nummer, så fortæller du samtidig, at du har forståelse og respekt for deres privatliv.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fest hos naboen? 3 råd til at tackle larmen

  1. Tænk over hvilken fest det er. Folk bliver ikke gift, studenter eller 50 år hver dag. Sænk skuldrene og giv glade naboer lidt plads til at få en fornøjelig fest.
  2. Larmer det alt, alt for meget, så tal med dem om det, inden du er kommet helt op i det røde felt – og husk at henvende dig respektfuldt.
  3. Vent eventuelt til dagen efter med at tale med din nabo. På den måde kan mange misforståelser undgås – og du kan f.eks. spørge, om de ikke en anden gang, vil fortælle, at de holder en stor havefest.

Stop musikken: Nu har du jo fortalt dine naboer, at I slukker for musikken – og så bør du selvfølgelig overholde den aftale. En god tommelfingerregel hedder kl. 01 – men lyt til mavefornemmelsen og tænk over, hvornår andre i nabolaget typisk lukker for musikken.

Overvej placeringen af larm: Tænk over, om du kan sætte højtalerne, så de ikke peger direkte ind bagboens soveværelse. Det kan også være, at enkelte af festens indslag eller aktiviteter kan gøres indendørs.  

Få en musikdiktator: Det kan være en virkelig god idé at give en – og kun en – tøjlerne og ansvaret for musikken. Så undgår du at høre Himmelhunden 17 gange i træk - og at der bliver skruet for højt op.

Inviter (måske) dine naboer: Du skal på ingen måde føle det som en pligt at invitere naboerne forbi, men hvis det på nogen måde kan forøge accepten af festen, så overvej, om du skal invitere på en enkelt i løbet af aftenen.

Opdrag dine gæster: Der er intet galt i at indlede velkomsttalen med at fortælle, hvor meget du holder af dine naboer – og at gæsterne rigtig gerne må respektere dette. Også når de står halv- eller helfulde ude på villavejen og venter på en taxi hjem.