Har man ret til varmefri?

På en hed dag kunne det være dejligt med varmefri, men du har desværre ikke noget krav på at have fri på grund af de høje temperaturer. Samvirke gør dig klogere på reglerne for varme på din arbejdsplads.

Sørg for at få godt gang i ventilatorerne på arbejdet. Der er desværre ikke noget, der hedder varmefri.

Der er ikke noget, der hedder varmefri

Uanset hvor varmt det bliver udenfor, kan man ikke bede om fri på grund af varmen. Der er dog nogle forskellige foranstaltninger, din arbejdsgiver skal tage, hvis temperaturen overskrider nogle specifikke varmegrader. Kravene for maksimumtemperaturen er forskellige, afhængig af om du har stillesiddende eller hårdt fysisk arbejde.

  • Hvis du har stillesiddende arbejde, må den maksimale temperatur indenfor være 25 grader, medmindre der er hedebølge.
  • Hvis arbejdet er fysisk eller hårdt fysisk, må den maksimale temperatur indenfor være 18 grader, medmindre der er hedebølge.

Hvis der er hedebølge, er det faktisk okay, at temperaturen stiger til over 30 grader inde i kontoret. Hvis rummet bliver over 35 grader ved stillesiddende arbejde, har man dog krav på flere pauser, som skal holdes i koldere omgivelser. Medarbejderne skal også have adgang til frisk vand.

For fysisk arbejde er maksimumtemperaturen på arbejdspladsen 32 grader.

Hvis den relative luftfugtighed er over 60% på arbejdspladsen, skal der gives flere pauser ved lavere temperaturer end henholdsvis 35 og 32 grader.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvis der er over 25 grader…

Hvis der er over 25 grader på din arbejdsplads, men normale vejrforhold udenfor, er din arbejdsgiver forpligtet til at gøre noget ved problemet. Det er dog op til arbejdsgiveren selv, hvordan problemet tackles.

Arbejdstilsynet anbefaler, at den normale temperatur i et kontor er 20-22 grader.

Kilde: Arbejdstilsynet

Længere pauser, hvis du er gravid eller særligt udsat

Varmen kan have en voldsommere indvirkning på nogle personer end andre. Hvis du eksempelvis er gravid eller har en sygdom, der gør dig særligt udsat for varme, må du helst ikke arbejde i et rum, der er over 25 grader varmt.

Arbejdsstyrelsen anbefaler, at der gives længere pauser til udsatte personer, hvis det er varmere end 25 grader på din arbejdsplads.

Kilder: Arbejdstilsynet, HK, FOA, 3F

 

Læs mere om