God gammeldags æbleskive bagt i ukrydret svinefedt
Æbleskiven, der aldrig bliver flad
Æbleskivedejen fra år 1900 røres med masser af æg, hæves med gær og bages i ukrydret svinefedt. Den er ikke svær, og du får en æbleskive, der mætter godt og aldrig falder sammen eller bliver flad.
Bedstemors æbleskiver
3 dl mælk koges og afkøles, 250 g mel, 3-4 æggeblommer, gem hviderne, røres sammen med mælken, for to øre gær (25 g) kommes i, dejen hæver.
Hviderne piskes med en halv teskefuld salt og kommes i umidelbart før bagningen i ukrydret svinefedt (palmin duer også.)
Der skal solbærsyltetøj til
Æbleskiverne serveres med solbærsyltetøj og almindeligt strøsukker, aldrig flormelis. Der drikkes kaffe til, aldrig glögg, men det kan man jo gøre som man vil. Opskriften stammer fra denne artikelforfatters oldemor Emilie Andersen, Odense.
Æbleskiver er ældgamle lækkerier
Æbleskiver en ældgammel metode til at få guf og kager på søndagsbordet, de kan nemlig bages uden komfur, og komfuret fik vi først i ca. 1860. Før den tid blev kager lavet over åben ild, klejner blev kogt i en gryde med svinefedt. Æbleskiver blev bagt i en æbleskivepande, der ikke havde håndtag på siden, som i dag, men en lodret stang i midten, der endte i en ring. På den måde kunne æbleskivepanden hænges op i en krog over ilden. På loppemarkeder findes stadig æbleskivepander med en stang og en ring i midten.
De første æbleskiver var af æble med dej omkring
Æbleskiven i æbleskivepanden er en moderne udgave af den oprindelige æbleskive fra 1700-tallet. Den bestod af en tyk skive æble uden skræl og kærnehus. Æbleskiven blev dyppet i dej og derefter bagt i smør på en pande eller kogt i ukrydret svinefedt. Æbleskiver smager stadig fint med en tynd skive æble eller en teskefuld finthakkede æbler, som lægges i den halvt færdigbagte æbleskive. Et stykke kogt æble kan bruges i stedet for en skive frisk æble. Æblegrød, finthakket æble eller rabarberkompot er andre forslag, man kan finde i Frk. Jensens Kogebog.