Giv din urtehave et forspring
Forspiring af krydderurter giver et godt forspring
Forårssolen frister til havearbejde. Men selv om dagene kan være dejligt lune, er både jorden og nætterne i marts og april stadig så kolde, at det er spild af penge at hælde frø direkte i jorden, inden den er klar til det. Men der er ingen grund til at vente på varmen udenfor. Hvorfor ikke tage forskud på glæderne indendøre?
Forspiring er ingen stor investering
Stort set alle blomster- og krydderurtefrø kan man med fordel sætte til forspiring. Man kan købe fikse og færdige minidrivhuse med frø, jord og selvvandingssystemer, men der er også en billigere model.
Du skal bare bruge noget så- og priklejord, der giver de bedste betingelser for frøene, nogle foliebakker - som dem man bruger til for eksempel leverpostej eller lasagne - og noget husholdningsfilm.
Hvad kan man forspire?
De fleste blomsterfrø og krydderurtefrø egner sig til forspiring.
Både dild, persille, purløg og rucola er meget taknemmelige at arbejde med. Man skal dog være lidt tålmodig med persille og purløg, der kan være op til 14 dage om at spire.
Når planterne har dannet de første rigtige blade efter kimbladene, kan man eventuelt plante dem om i en anden bakke, hvor de hver får mere plads til at vokse og udvikle sig.
Præcis hvornår det er varmt nok til at sætte de små planter ud i jorden, findes der ikke et entydigt svar på, men vi skal have nattemperaturer over 8 grader, før man kan være helt sikker på, at de små planter fortsætter væksten efter udplantning.
Sådan tyvstarter du din urtehave
Prik nogle små huller i foliebakkerne. Læg cirka 3 centimeter så- og priklejord i. Glat ud, og vand let – uden at overvande. Brug evt. en håndbruser. Jorden skal bare være fugtig. Det er vigtigt, at der er huller i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.
Så frøene oven på jorden, og pas på med at så for tæt. Læg et tyndt lag jord oven på frøene, så de lige er dækket.
Dæk bakken til med plasticfolie – alternativt med en glasplade. Det er vigtigt, at jorden ikke på noget tidspunkt tørrer ud. Hvis frøene først er begyndt at spire, kan de ikke tåle selv en enkelt udtørring.
Sæt i begyndelsen bakken i en vindueskarm, hvor der ikke er direkte sol. En temperatur på mellem 18 og 25 er ideel for de fleste frø. Sørg for at holde jorden fugtig. De små planter kan let blive svitset af solen.
Fjern plastfolien, så snart kimbladene viser sig
Når kimbladene er godt udviklet, og planten er begyndt at sætte næste hold blade, flyttes bakken til en solrig plads.
Når planterne har dannet et hold blade efter de første kimblade, kan man plante dem om i anden bakke med mere afstand mellem planterne eller i små potter, så de har plads til at udvikle sig. Man kan også plante dem ud i jorden, hvis ellers nattefrosten har sluppet sit tag. Læg eventuelt fiberdug ud over de spæde planter for at beskytte dem mod kolde nætter.
Forspir også dine grøntsager
Rodfrugter som radiser, gulerødder, pastinakker, rødbeder, persillerod kan med fordel sættes til forspiring inden døre på samme måde som krydderurterne. Eneste forskel er, at rodfrugterne ikke bør plantes i foliebakker, men i dybere beholdere – som for eksempel potter eller krukker - fordi planterne hurtigt udvikler lange rødder.
Når spirerne er så langt, at de skal plantes ud, er det en god idé at plante hele potteklumpen ud på én gang, fordi de små rodfrugter risikerer at gå til, hvis man skiller dem ad. Hvis planterne står for tæt, må man i stedet tynde ud og hive de dårligste planter op, så de kraftige planter har plads til at vokse.