Fiskerne på Thorupstrand: Fisk fra Jammerbugten til folket
Frisk fisk i Nyhavn
»Er det en af dem, man trækker op på stranden?« spørger en kvinde i sommerligt hvidt med solbrillerne i hånden, mens hun nærmer sig HM800 Jammerbugt, en blå og hvid fiskekutter, der ligger ved kajen tæt på Nyhavn i København.
Kutteren handler med fisk fra Thorupstrand i Vendsyssel. På dækket står kutterbestyrer Ask Nør Schlichting. Han har besvaret mange spørgsmål fra folk på kajen, siden TV2 begyndte at sende dokumentarserien Gutterne på kutterne om fiskerne på Thorupstrand.
»Nej, den her er kravelbygget og ikke klinkbygget som kutterne i Thorupstrand,« siger han og giver en kort indføring i skibsbygningsteknik, der rækker helt tilbage til vikingetiden. Kutterne på Thorupstrand er bygget af planker, der overlapper hinanden ligesom på vikingeskibe.
Kutteren her i Havnegade stammer faktisk fra Lemvig og er bygget af planker, der i stedet er lagt kant mod kant. Desuden er kutteren i København 18 meter lang modsat de klinkbyggede kuttere på Thorupstrand, der er 10–12 meter lange, ellers kan de ikke slæbes op på stranden. Derfor er de velegnede til skånsomt, kystnært fiskeri.
Kutterne er smidige som de vikingeskibe, der sejlede Europa tyndt og nåede helt til Amerika. De stikker ikke dybt i vandet, men kan glide over sandrevlerne og gå ud og ind mellem revene nær kysten, hvor fiskene yngler, og hvor de spiser sig velnærede af krabber, rejer og søpindsvin. Det kan store trawlere ikke klare.
Fisk, der lever af krabber og rejer
Ask Nør Schlichting er selv fra Mors og har fisket som barn, men han er ikke en af de egentlige Thorupstrandfiskere. Han kom til Thorupstrand som praktikant fra handelsgymnasiet. Nu bestyrer han HM800 Jammerbugt og har selv været med til at etablere kutteren som et flydende udstillingsvindue for Thorupstrandfiskerne. Under dækket sælges fisk, og på en væg er tegnet et stort kort over Thorupstrand og Jammerbugten, der viser placeringerne af Jammerbugtens stenrev med navne som »Brillerne«, »Øster Hug«, »Bette Rev« og »Lars Kolds Sten«. De ældre fiskere kan smage de krabber og rejer, fiskene spiser på revene. Nogle kan endda smage forskel fra rev til rev, fortæller Ask Nør Schlichting.
»Selv kan jeg bare smage, at fisken er frisk, og at duften er af saltvand og hav, og jeg ved, at fisken er fanget på en ordentlig måde med snurrevod og garn, ikke med trawl eller flyshooter, som pløjer havbunden op og ødelægger revene,« siger han.
Fiskerne beskytter kvoterne mod opkøb
Thorupstrand er Danmarks største kystlandingsplads, men det er ikke en selvfølge, at den findes. Fiskerne presses af lave priser, og fiskeriet kan risikere at gå til grunde og blive erstattet af stordrift, for når en fisker sælger sin kutter, følger de nødvendige fiskekvoter med, og de bliver i de fleste tilfælde købt af store aktører, der fisker med trawl og kan fiske større mængder med mindre bemanding.
I Thorupstrand er fiskerne gået sammen om at beskytte de lokale kvoter, så fiskeriet i små kuttere nær kysten kan opretholdes. Kystfiskerlauget opkøber kvoterne i fællesskab, så nye unge fiskere kan få del i fiskeriet. Cirka 20 fiskerfamilier er med i Thorupstrand Kystfiskerlaug.
I januar 2015 blev Coop Thorupfiskernes nye afsætningskanal, og coopbutikker overalt i landet solgte frisk stenbiderrogn direkte fra Thorupfiskerne, der sætter kutterne i vandet kort efter midnat og lander fisken samme eftermiddag. De bliver ikke på havet i flere døgn. Straks efter kan fisken være på vej til Coop.
Coop håber, at samarbejdsaftalen vil udvikle fisken fra Thorupstrand til et stærkt mærke, men det vil tage tid, før fisken vil strømme ud i hele butiksnettet, måske finder du den ikke i butikken lige med det samme. Både forbrugerne og fiskerne skal have tid til at geare sig til en udvikling med vækst, men Coop og fiskerne ser et stort potentiale i aftalen.
»Værdierne i Thorupstrand matcher Coops værdier perfekt og passer til vores madagenda om at fremelske mange nye leverandører og skifte 25 procent af vores sortiment ud med nye, unikke varer,« siger kategorigruppechef Esben Meier, Coop.
Unge vil gerne fiske
På Havnegade i København bremser et cykelbud op foran HM800 Jammerbugt i Havnegade.
»Du er hurtig i dag,« siger Ask Nør Schlichting til buddet og henter en flamingokasse fyldt med fisk under kutterens dæk. Kassen er til en restaurant på Vesterbro. Det er en fast leverance. Kutteren har en del af den slags kunder, men størstedelen af de direkte kunder til kutteren ved Nyhavn er private forbrugere, især når vejret er godt.
»Fiskeriet i Jammerbugten har været truet, i dag er udsigterne lyse med egen fabrik, egen butik i Thorupstrand og nye arbejdspladser i skæreriet, på kontor og i butik. Der kommer unge, der gerne vil fiske, lauget sikrer dem mulighed for det. Der er endda kommet stærk efterspørgsel efter husene i Thorupstrand,« siger Ask Nør Schlichting og tilføjer:
»Og det er da meget i sådan et lille hul.« •