Er dine arvestykker noget værd?

Favoritvasen fra dit barndomshjem er måske ikke mere værd end en flad femmer, mens den faldefærdige sofa fra loftsrummet er guld værd, hvis det rigtige navn og årstal er stemplet i bunden. Det kan være svært at vurdere, om arvestykkerne er noget værd. Vurderingsekspert i Auktionshuset Birgitte de Roepstorff giver 6 gode råd til, hvordan du skelner mellem værdi og gammelt skrammel
Rum med arvestykker

Det kan være svært at skelne mellem værdi og gammelt skrammel, når du skal sortere i dine forfædres møbler, smykker og brugskunst. 

Skeln mellem affektionsværdi og handelsværdi

Når du vurderer dine arvestykker, skal du bruge din sunde fornuft og ikke lade dine følelser komme i vejen for at lave en objektiv vurdering af genstandens værdi.

»Mange begår den fejl, at de lader affektionsværdien komme i vejen for at vurdere, hvad tingene egentlig er værd. Det kan være svært at gennemskue værdien af egne ting, fordi man lader følelserne komme i vejen,« forklarer vurderingsekspert Birgitte de Roepstorff.

Undersøg, hvad der er populært hos andre

Du kan få en idé om, hvilke genstande der er populære og attraktive, ved at tage et kig på andres hjem og indretning.

»Se dig omkring og overvej, om dit arvestykke er noget, du ser andre steder. Ville du selv bruge det? Har folk omkring dig den slags ting? På den måde får du en idé, om genstanden har folks interesse eller ej,« siger Birgitte de Roepstorff.

Møbler, der er attraktive for mange mennesker, stiger ofte i værdi. Modsat har genstande ofte lav værdi, hvis de er gået af mode. Det er mahognimøbler et eksempel på:

»Mahognimøbler fra omkring år 1900 er ikke meget værd i dag. Der findes mange af dem, men der er ikke mange mennesker, der indretter med dem længere. Tit passer de ikke ind i vores nutidige livsstil,« forklarer Birgitte de Roepstorff.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Se på priser på auktionssider og Den Blå Avis

Du kan sammenligne genstandene, du vil kende værdien af, med identiske genstande på auktionssider eller sider som Den Blå Avis:

»Se, hvad der er til salg og til hvilke priser. Er der mange spilkonsoller til salg til få hundrede kroner, som er identiske med din, skal du ikke regne med, at din spilkonsol er mere værd,« siger Birgitte de Roepstorff.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kig efter navne og stempler

Nogle navne og stempler kan være mere værd end andre. Birgitte de Roepstorff foreslår, at du holder ekstra øje med vaser og skåle i skabene, også selvom du ikke selv synes, din farmors brune vase er pæn. Keramik af de mange danske keramikere fra midten af det 20. århundrede som Saxbo eller Arne Bang er der nemlig samlere til. Møbler af arkitekter som Hans J. Wegner, Finn Juhl eller Børge Mogensen fra samme periode har længe været i høj kurs, men også møbler af mindre kendte designere kan være penge værd.

Mange hjem gemmer på stel og figurer fra Den Kongelige Porcelænsfabrik, det kan kendes på stemplet med de tre bølger. Der er også tit smykker og bestik, som kan være i guld eller sølv. Her skal du tjekke stemplerne, som fortæller, om bestikket og smykkerne er ægte.

Overvej, hvad der er investeret i genstanden

Når du er i tvivl, om dit arvestykke er noget værd, er det en god idé at overveje, hvad dine forfædre har investeret i genstanden.

»Har dine forfædre samlet på en bestemt type ting, er der sandsynlighed for, at de er noget værd. Det gælder også kunst. Værdien skifter meget over årene, men har dine forfædre brugt tid og penge på at købe kunst, er sandsynligheden for, at det er noget værd, også større,« siger Birgitte de Roepstorff.

Spørg andre til råds

Står du med noget i hånden, som du ikke selv kan vurdere, er det en god idé at spørge andre til råds. Det kan være svært at vurdere, om dit arvestykke er den ægte vare eller en kopi. Det kan også være svært at undgå at lade din egen smag have indflydelse på vurderingen af genstanden. Her er det værd at huske på, at der er samlere til mange særprægede genstande, som du måske ikke selv er vild med.

Kontakt et auktionshus for at få en vurdering, eller spørg i fora med mennesker, der interesserer sig for netop det, du gerne vil kende værdien af. Birgitte de Roepstorff råder dig til at få vurderet din genstand eller samling, inden du bortskaffer den:

»Hvis ikke du selv ved, hvad genstanden er værd, er det altid en god idé at få den vurderet. Der er nogle samlerobjekter, som nogle mennesker vil give mange penge for, selvom den bredere gruppe ikke er interesseret.«

Læs mere om