Dine rester er genbrugsguld
Tøm madeirasjatten i en genbrugskage
Sidste sjat madeira er tømt fra flasken ned i en æblekage. Genbrugskagen, stempelkaffe og en skefuld æbletern med friske mynteblade serveres på terrassebordet hos kogebogsforfatteren Tina Scheftelowitz. Hun har æbler i mængder. De svulmer i kurve, på frugttræerne og angribes af bier på græsset i den rødmende septemberhave. Fem aldrende æbletræer er ved at gå i knæ af frugtoverflod og må støtte grenene på jorden.
Restetip
1 Skru op for krydderier og krydderurter og balancer smagen mellem sur, sød, stærk, bitter. Husk også umami, som findes i tørrede tomater, revet ost eller champignon.
2 Har du en masse forskellige slags tørrede pastarester liggende, så sæt en stor gryde vand med salt og olie over, og start med at koge de pastatyper, der skal have længst tid. Dump de andre i gryden efterhånden, alt efter hvad kogetiden på posen angiver.
3 Et par skiver af det nye rugbrød kan bruges til croutoner, så undgår de at ende som tørre rester. Steg dem i olie eller smør med krydderier og brug dem på salater eller supper.
4 Varier dine smagsoplevelser af de samme slags grøntsager ved at skære dem forskelligt ud hver dag. Når de er skåret småt, blander smagen af forskellige grøntsager sig i munden. Når de er skåret stort, smager du mere hver enkelt grøntsag.
5 Reserver en skuffe i fryseren til små bøtter med revet ost, pålægsrester, rester af kødsovs og grønt til genbrug, så har du fyld til en restepizza.
Æbler med mynte smager skønt
Æbleternene med mynte er et ubeskriveligt godt match, som to niecer får æren for. En sommer her i den æblerige have mellem Roskilde og lejre fik de til opgave at hitte på æbleretter. På terrassen stod pelargonier, petunier, humle, purløg , mynte og andre urter i krukker. Pigerne så sig omkring og øjede mynten som oplagt makker til æblet. Sådan blev mynte og æble forenet til en ny æbleklassiker.
Vær kreativ med nødder og kål
»Brug det, du alligevel har. Sådan en ramme er god, når man skal løse opgaver. Du står der med gulerødder og hvidkål. Det kan man altså godt blive meget kreativ af,« siger Tina Scheftelowitz, der netop har lagt sidste hånd på kogebogen Rig på rester. Arbejdet med bogen har åbnet hendes øjne for de skjulte ressourcer, som de fleste af os råder over i skuffer og køleskabe. Hun har knækket restekoden, siger hun.
Tænk hvis man manglede mad
»Jeg kommer mere i bund i køkkenet. Jeg husker at åbne skuffen med kolonial, hvor jeg har virkelig mange glas med alt muligt, og jeg er blevet meget mere opmærksom på monsterkummefryseren, og hvad der bliver lagt ned i den og måske glemt igen. Ja det er jo egentlig et underligt problem at have, tænk hvis man i stedet manglede mad?«
Farmor vaskede plastposerne
Tina Scheftelowitz har minder om sparsommelige bedstemødre. Især farmoderen var ferm i køkkenet og samtid meget sparsommelig.
»Hun brugte højst to æg til en hel bradepandekage, og hun gemte alle plastikposer. Hun vaskede dem pænt af, så de kunne bruges igen. Vi grinede ad det, og syntes måske også det med plastikposerne var lidt ulækkert, men ved nærmere eftertanke tror jeg, at genbrug ligger lidt i mine gener. Jeg spiser genbrugsmad hver dag og laver salater af ender og stumper og stykker af grøntsager, jeg altid har i køleskabet. Mindst ti slags grøntsager ad gangen. Jeg kunne leve af mine rester meget længe.«
Ros dine rester
Madspild og affald er så usexet at tale om, at ordet næsten lugter, synes Tina Scheftelowitz. For hende har det været en del af processen med kogebogen at vende retorikken på hovedet og tale om resteguld, overskud og genbrugsjuveler. Ordet har magt, og når man roser resterne, bliver man mere glad for ostehumplerne, de halvfyldte kolonialglas og den halve knoldselleri.
»Det kvarte hvidkål er jo ikke noget problem. Det er da fedt, nu blev der et kvart hvidkål til overs, så kan jeg lave en sur-sød suppe i morgen,« siger hun.
Restemad smager lige så godt som anden mad
Mad af rester kan ikke altid komme til at ligne en million. Der er mere fotogen mad i Tina Scheftelowitz mange andre kogebøger end i restekogebogen. Restemad kommer nemt til at ligne ruskomsnusk, sådan er det bare med alle de stumper og stykker, der skæres og snittes.
»Men bare det smager, og det gør det. Smagsmæssigt er det fuldt på højde med, hvad jeg i øvrigt har udgivet af opskrifter i mine bøger, og hvem laver egentlig hverdagsmad, der altid ligner en million,« siger hun.
Tænk på verdens smage og fold dem ud over dine rester
Et godt råd er at låne smagen af den mad, du godt kan lide og folde den ud over dine rester. Lån for eksempel smagen af det asiatiske køkken og brug løs af asiatiske smagsgivere som ingefær, indisk karry og kokosmælk og top resteguldet med frisk mynte og koriander. Man kan selvfølgelig også gå i italiensk retning med pesto eller den arabiske vej med krydderier og nødder, som Tine Scheftelowitz har gjort i sine opskrifter.
Tænk også i typer af retter, for eksempel ris/retter med hvad du har af ris, bulgur og korn. Og smag til i forskellige retninger. Eller tænk på om du vil lave en ovnret eller en gryderet og kombiner ingredienserne, der passer godt.
»Jeg vil gerne inspirere til at trylle med resterne. Jeg er selv blevet inspireret meget af at tage udgangspunkt i, hvad folk har af rester, og hvad vi kan få ud af det i aften, og jeg spiser hver dag noget fra dagen før, siger Tina Scheftelowitz, der langer en bærepose gode haveæbler ud, inden vi tager afsked i den sidste lave eftermiddagssol.