Derfor skal du spare på sølvpapiret

Danskerne er vilde med sølvpapir. Men der findes mere miljøvenlige alternativer, når madpakken skal pakkes ind, eller resterne gemmes væk efter aftensmaden

Nej, du bør ikke pakke bananen ind i sølvpapir. Sølvpapir bør kun bruges til varme ting.

Brug i stedet…

 

I ovnen: Opvarm rester i et ildfast fad med et låg af for eksempel glas.

Til madrester: Husholdningsfilm, en tallerken som låg på en skål eller brug en opbevaringsbøtte.

I madkassen: Svanemærket madpapir.

Kilde: Informationscenter for Miljø og Sundhed

 

Sølvpapir er kun til det varme

»Man skal lære sig selv, at sølvpapir kun er nødvendigt at bruge til varme ting. For eksempel når fredagsstegen skal hvile. Hvis man kan få det ind på lystavlen, så vil man automatisk bruge mindre sølvpapir,« siger Christian Poll og peger på, at sølvpapir i mange hjem vinder over for eksempel film, fordi film er svært at håndtere. Det krøller sammen og hænger fast. Og så er sølvpapir bare mere praktisk. Men Christian Poll tror på, at danskerne kan ændre deres forbrug af sølvpapir.    

»Det kræver, at man får fortalt sammenhængen. Det er en kombination af, at man ikke kender til de miljømæssige konsekvenser, og at det er blevet en vane bare at bruge løs af sølvpapiret,« siger han. 

Aluminium kræver energi

Det praktiske metalpapirs bagside er, at det er hårdt for miljøet. Når en standardrulle sølvpapir på 20 meter triller ud af fabrikken, indeholder den 173 gram rent aluminium. Og aluminiummet er netop grunden til, at man skal være påpasselig med at tage rullen frem. 

»Aluminium er et meget energitungt materiale at fremstille. Problemet med aluminium er, at det udvindes af jorden med metoder, der kræver meget elektricitet,« siger Rajan Ambat, der er ekspert i aluminium og lektor på Institut for Mekanisk Teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Det er den primære produktion af aluminium, der koster meget energi. Derfor er det vigtigt at genanvende så meget aluminium som muligt. Ved genanvendelse kan man spare hele 95 procent af den energi, der skal bruges til at udvinde nyt aluminium. Men kun omkring halvdelen af alt aluminium bliver genanvendt. 

Genbrugt aluminium sparer energi

»Vi genbruger ikke nok aluminium. Vi bliver bedre, men der er stadig en stor del aluminium, der ikke genbruges og dermed går tabt,« siger Rajan Ambat og understreger, at aluminium faktisk er et miljøvenligt materiale – forudsat, at det bliver genbrugt.

96 procent af danskerne, der bruger sølvpapir, smider det i skraldespanden med almindeligt brændbart affald. Hvis sølvpapiret er rent for madrester, bør det komme i gråt affald sammen med leverpostejbakker og konservesdåser.

Der er miljøvenlige alternativer

En madpakke i sølvpapir udleder 30 gange så meget CO2 som en madpakke i madpapir. Det regnestykke lavede Informationscenter for Miljø og Sundhed i 2009. Der er altså god grund til at skifte så meget sølvpapir som muligt ud med andre alternativer.

»I nogle situationer er sølvpapir jo meget praktisk at bruge, men det handler om at vænne sig til at vælge andre ting. Til at dække madrester kan man bruge husholdningsfilm, og i madpakkerne anbefaler vi svanemærket madpapir som et godt alternativ,« siger Maria Hansen, akademisk medarbejder i Information for Miljø og Sundhed.     

Se, hvad vi ellers skriver om: #emballage, #svanemærket og #affald