Derfor får man vokseværk

Av mor. Mange børn mellem 3 og 12 år har oplevet at få smerter i ben eller arme. Vi kalder det vokseværk i mangel af bedre, for vi ved kun lidt om ondtet.

Av for... Vokseværk gør ondt, men det har ikke noget at gøre med at vokse.

Hvad er vokseværk

Der er ikke noget endegyldigt svar på, hvad vokseværk er. Man ved, det oftest er børn mellem 3 og 12 år, der får det, og at det viser sig som kramper eller smerter i typisk ben eller arme. Det er ikke alle børn, der får vokseværk, og de, der får det, mærker det med forskellig intensitet.

Det anslås, at vokseværk er den hyppigste grund til smerter i børnelemmer, og at der er tale om muskelsmerter. Derudover er det lidt tyndt med viden om vokseværk.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vokseværk er et misvisende navn

Selvom vokseværk oftest forekommer i børn, som bekendt er godt i gang med at vokse, så er der ikke noget, der peger på, at vokseværk og kroppens lyst til at skyde i vejret hænger sammen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan er symptomerne på vokseværk

Når børn får vokseværk, er det som regel om aftenen eller tidligt om morgenen. Børnene er ikke mindre aktive, end de plejer, og vokseværket medfører heller ikke halten eller andre bevægelseshindringer.

Smerterne sidder som regel i lår, lægge eller arme og varer typisk en halv til en hel time, før de forsvinder igen.

Sådan behandler du vokseværk

Da vokseværk ikke som sådan er en diagnose, findes der heller ikke nogen egentlig kur. Men det kan hjælpe at gnide eller massere det/de ømme område(r).

Oftest kan det ikke betale sig at give smertestillende medicin, da effekten af medicinen først sætter ind, efter at vokseværket er holdt op.

Skal man kontakte lægen?

Oftest er der ingen grund til at søge læge på grund af vokseværk, da det er meget naturligt forekommende, uden anden gene og med tiden går i sig selv.

Men hvis barnet til stadighed oplever store smerter, eller hvis det for eksempel udelukkende er det ene ben, der gør ondt, er det en god idé at tage til lægen og høre, om alt er, som det skal være.

Læs mere om