Bæredygtig mad: Tænk, hvis vi kunne spise græs
Græs kan være mad
»Græs er normalt til køer og andre drøvtyggere, men vi kan tage proteinet ud af græs og gøre det til mad til mennesker. Protein fra græs har en god proteinkvalitet og sammensætning af aminosyrer, som ligner den, vi får opfyldt fra kødet.«
Det fortæller Daniel Nørgaard, 29 år og videnskabelig assistent hos forskergruppen Mikrobiel Bioteknologi & Bioraffinering på DTU.
Græs kan puttes i proteinbarer
Man kan tage græs, putte det i en juicer, og så kan man bruge pulp og saft til to forskellige ting. Græspulpen kan man fodre køer med, og af saften kan vi udvinde protein af god kvalitet, som vi kan putte i fødevarer, som for eksempel proteinbarer.
Folk synes, det smager godt
»Det har vi forsøgt os med, og folk synes, det smager godt, selvom vi stadig arbejder på at få græsproteinet til at være smagsneutralt. Om nogle år kan vi nok se proteinbarer med græsprotein på hylderne i supermarkederne, men først skal nogle forskellige udfordringer løses med hensyn til fødevaregodkendelser. Proteinkoncentratet fra græs skal nemlig først godkendes som fødevareingrediens, før vi kan få det at se i butikkerne,« siger Daniel Nørgaard.
Græs kan supplere insekter og tang
Det her projekt er ikke løsningen på alle verdens fødevareproblemer, men det er en vigtig brik i spillet sammen med andre alternativer som eksempelvis insekter og tang, mener han.
Det danske klima er godt for græs
»Græsproduktion er en god løsning i Danmark på grund af vores klima. I forhold til andre steder i verden, for eksempel USA, så er vi nok bagud i forhold til at udvikle alternative fødevarer, men der sidder også nogle andre og har fokus på alternativer til proteinkilder her på DTU, ligesom der også er andre universiteter i Danmark, der forsker i fødevareproblemerne, så i nærmeste fremtid vil vi også i Danmark se masser af innovative og bæredygtige fødevareprodukter på hylderne i supermarkederne,« siger Daniel Nørgaard.