Åh, stakkels sukat: 7 ting, du ikke vidste om sukat

Små grønne stumper af sukat i julekagen eller kringlen deler befolkningen. Enten elsker vi sukat, eller også hader vi den. Vidste du, at sukat strammer fra en citrusfrugt, og at sukat er ved at forsvinde fra bagerens brød, og at den er en uundværlig ingrediens i den italienske kage panettone? Læs om sukat og prøv eventuelt en af vores opskrifter i linket under artiklen, hvis du vil smage kage med sukat.

 

  1. Sukat er syltet skal af citrusfrugten cedrat. Cedrat er en stor ægformet citrusfrugt, 15 til 25 cm lang og med en vægt på et par kilo. 60 procent af frugten er skal. Det er ofte den grønlige skal fra den umodne frugt, der bruges til sukat. Der findes også gul sukat fra moden cedrat.
  2. Den er en vigtig ingrediens i den berømte italienske julekage panettone. I Danmark kender vi den fra julekage, kringler og brunkage. Eller rettere sagt vi kendte den, for det er næsten lykkedes for sukathadere at mobbe sukaten helt ud af dansk bagværk.
  3. Sukat er en truet ingrediens. Bagermestre i hele landet er ophørt med at købe sukat til deres bagværk. Baggrunden er svigtende efterspørgsel fra sukatelskere parret med en voksende kundeskare, der direkte søger at undgå bagværk med sukat.
  4. Sukat indeholder sukker, men faktisk også C-vitamin fra citrusfrugten cedrat.
  5. Navnet sukat kommer af latin sucus, som betyder saft.
  6. Smagen af sukat er sød, parfumeret og let syrlig.
  7. En forening mod sukat er stiftet. Foreningen har navnet LISIBOAB. Bogstaverne står for Landsforeningen Imod Sukat I Brunkager Og Andet Bagværk