8 vinteraktiviteter, du kan lave udendørs

Mangler du inspiration til at komme ud af dit vinterhi? Samvirke har samlet 8 aktiviteter, du kan lave udendørs i Danmark om vinteren. Du kan blandt andet stå på ski, se på stjerner i en Dark Sky-Park eller opleve en lysfestival.

Stå på ski i Danmark

Når man hører ordet »skiferie«, falder tankerne naturligt på destinationer uden for Danmarks grænser. Men selvom vi ligger tyndt i bjerge og fjelde, kan du stadig prøve kræfter med ski herhjemme. Danmarks største skibakke ligger i København og er bygget oven på Amager Forbrænding. Løjpen er omkring 400 meter lang og er lavet af små grønne børster i stedet for sne. Andre danske skibakker, der er værd at nævne, er Skibakken på Bornholm og Hedeland Skicenter i Hedehusene. Disse skibakker er afhængige af frostvejr, så man kan lave sne med snekanoner.

Skibakke på Amager

Tag et dyp i det vinterkolde vand

Hvis du er typen, der jagter det øjeblikkelige kick, så er vinterbadning måske din nye vinteraktivitet. Kroppens kontakt med det iskolde vand menes at kunne frigive smertedæmpende endorfiner og lykkehormonet dopamin. Har du stadig din første vinterbadetur til gode, er det en god idé at følges med en mere erfaren vinterbader, der har styr på sikkerheden. Alternativt kan du finde et fællesskab blandt de mere end 150 danske vinterbaderklubber fordelt over hele landet. Mange har også adgang til sauna.

Læs de gode råd om sikker vinterbadning her

Vinterbader

Se på stjerner i en Dark Sky-park

Vinterhalvårets lange, mørke dage giver gunstige forhold for stjernekiggeri. Nattemørket er mest intenst i områder uden lokal lysforurening – de såkaldte Dark Sky-parker – hvor tusindvis af stjerner er synlige på himlen. På Møn og Nyord i Sydsjælland findes Danmarks eneste internationalt certificerede Dark Sky-Park. Andre gode steder at kigge stjerner er Mandø, Samsø, Bulbjerg i Thy eller på Anholt.

 

Læs mere om Dark Sky Møn her

 

Tag på kælketur

Find flyverdragten frem, medbring noget varmt at drikke, og tag kælken under armen. Når frosten sætter ind, og den første sne falder, så kalder det på en eftermiddag ved den lokale kælkebakke. Kælkning er ikke bare sjovt, det er også en god måde at få rørt sig på om vinteren. Har du ikke en kælk, kan du lave en simpel version af et stykke pap i en plasticpose. Er du i tvivl om, hvor de gode kælkebakker findes, så tjek kortet på hjemmesiden kaelkebakke.dk, der har samlet nogle af landets bedste.

børn på kælkebakke

Tag på skøjtebanen eller den frosne sø

Skøjter har historisk været et effektivt transportmiddel, når fjorde og søer var tilfrosset om vinteren. Faktisk kan brugen af dem spores helt tilbage til vikingetiden, hvor skøjterne blev lavet af dyreknogler og læder. I dag henvender skøjter sig primært til sport og fornøjelse – specielt i de større byer, hvor skøjtebaner er en populær vinteraktivitet blandt børn og voksne. I perioder med hård frost kan søer også fungere som skøjtebaner. Men inden du snører skøjterne, så husk på, at du først må bevæge dig ud på isen, når kommunen tillader det. På grund af energikrisen har flere kommuner meldt ud, at de holder skøjtebaner lukkede.

Læs mere om sikker færdsel på isen

Skøjteløbere på den frosne sø

Copenhagen Light Festival

Oplev hovedstaden på en helt ny måde, når den årlige lysfestival løber af stablen i februar. I indre by og flere steder langs med havnen har lyskunstnere og lysdesignere udstillet deres værker som en fejring af lyskunst i det kolde vintermørke. Festivalen har fokus på energiforbruget og forventer dagligt ikke at bruge mere strøm, end hvad der svarer til at lade 3 elbiler op.

 

Programmet kan findes på Copenhagen Light Festivals hjemmeside.

 

Gå på jagt efter skovens hvidløg

Hold øje med skovbunden, når du er på vandretur om vinteren. Allerede i februar måned er der gode chancer for at finde ramsløg i de danske skove og parker. De grønne vildtvoksende blade har en kraftfuld løgsmag, der fungerer fremragende som erstatning for hvidløg. Hak dem fint, og prøv dem i ramsløgspesto eller ramsløgsaioli. Når du plukker ramsløg, så vær opmærksom på risikoen for forveksling med liljekonval og høsttidløs, der begge er giftige planter. Hvis planten hverken dufter eller smager af løg, skal du ikke spise den.

Ramsløg i dansk skov

Sov udenfor

Du skælver nok ved tanken om en overnatning i den fri natur i vintermånederne, men med lidt planlægning kan det sagtens lade sig gøre. Book eksempelvis en overnatningsplads med shelter på Naturstyrelsens hjemmeside. Sørg for at iklæde dig noget varmt overtøj samt skiundertøj.  Ved de tilhørende bålpladser kan du eksperimentere med madlavning over åben ild, og når mørket falder på, kan du tælle stjerneskud på nattehimlen.

5 fif til at undgå at fryse om natten

  1. Spis, inden du kravler i soveposen. 
  2. Vær varm, når du hopper i posen. For eksempel med ti hurtige englehop. 
  3. Hav tisset af, inden du går i seng. 
  4. Sov eventuelt med hue på - et koldt hoved kan føre til en kold krop. 
  5. Fyld en drikkedunk med kogt vand og læg den i bunden af soveposen. Sørg for at bruge en flaske, der kan tåle kogende vand.