8 smørbare guldklumper - hvad er forskellen på de forskellige smørmærker?

For mere end 100 år siden var dansk smør eftertragtet i udlandet, nu gør stigende priser smør til en af de varer, der kan lokke danskerne på store omveje i jagten på et godt tilbud
4 pakker med smør i emballage og på en tallerken

Hvilken smør skal man vælge, hvis man vil have den billigste eller den med færrest kalorier? Og skal man bage med smør eller margarine?

134 år gammelt smør

Dansk smør har altid været populært i udlandet, og i 1888 kunne man for første gang købe Lurmærket smør. Lurmærket var et samarbejde mellem mejerierne, hvor alle kunne lave Lurmærket smør, hvis man levede op til en række kvalitetskrav. I 1901 bliver Lurmærket registreret som varemærke, og i 1957 får smørret navnet Lurpak. I dag bliver der solgt Lurpak for mere end 4 milliarder kroner om året.

38%

Så meget mere smør spiser danskerne i december i forhold til resten af året. Danskernes forbrug af smør er i øvrigt steget de sidste mange år.

De første pakker Kærgården var forbudte

I april 1990 kunne danskerne førte gang købe Kærgården, der på lanceringstidspunktet var en kontroversiel blanding. I dansk lovgivning fandtes en smørbekendtgørelse, der forbød blanding af smør og vegetabilsk olie, men sådan et forbud var der ikke i andre lande. Coop havde i Irma-kæden stor succes med at sælge et irsk blandingsprodukt, og det var medvirkende til, at MD Foods, der var Arlas forgænger, sendte Kærgården på hylden. De første pakker Kærgården blev mødt med både politianmeldelse og bøder, men allerede efter 15 måneder blev der solgt mere Kærgården end Lurpak i Danmark.

 

Smør bliver mere og mere populært

»Ægte« smør bliver mere og mere populært, mens andelen af smørbare blandingsprodukter falder. For 10 år siden udgjorde de smørbare produkter 60% af danskernes fedtstofforbrug, mens smør udgjorde 20%. Margarine udgjorde 18% og fedt 2% Ved udgangen af 2021 udgjorde salget af smør 34% af det samlede salg, mens andelen af blandingsprodukter er faldet til 51% Hverken margarine eller fedt er blevet mere populært, viser salgstal fra Coop. 14% af fedtstofforbruget er margarine, mens 2% er fedt.

 

Fedt 2%

Margarine 14%

Smør 34%

Blandingsprodukter 51%

Smørbar er smør med olie

Produktionen af smør begynder med at skille fløde fra mælk, hvorefter fløden kærnes. Når fløde kærnes, går fedtmolekylerne i fløden i stykker, og der dannes små partikler af smør og kærnemælk, der er et restprodukt fra smørproduktionen. Smørpartiklerne presses og æltes, til de danner fast smør. Smørret kan saltes. Smør har et højt smeltepunkt, hvilket gør det svært at smøre køleskabskoldt smør på brødet. Når man laver smørbare produkter, tilsætter man en smule vegetabilsk olie. Det sænker smeltepunktet, så det bliver nemt at få smør(bart) på brødet.

Hvorfor er smør gult?

Smør får den gule farve af det naturlige farvestof caroten, der i øvrigt også findes i gulerødder. Intensiteten af den gule farve hænger sammen med mængden af caroten. I Danmark æder køerne især græs og græsensilage, der er rigt på caroten. I eksempelvis Sydeuropa får køerne en anden kost, og der er smørret ofte hvidere.

 

Hvad har indflydelse på smørprisen?

Prisen på smør påvirkes af råvareprisen på mælk og prisen på produktion og energi. Priserne på mejeribørserne er steget meget i de seneste mange måneder, men det er ikke årsag til hele stigningen. Det internationale mærke Lurpak er steget mere på nogle markeder end andre, og det skyldes blandt andet moms og lige så vigtigt forbrugernes villighed til at betale for varen. I Danmark er betalingsvilligheden høj, når det kommer til smør, og derfor er prisen højere og steget mere end i andre lande.

Hvad skal man bage med – smør, smørbar eller margarine?

Mange af de kager, du kan købe hos bageren eller i supermarkedet, indeholder margarine. Margarine er lidt billigere end smør og reagerer på mange måneder næsten som smør. Du kan erstatte smør med margarine i de fleste typer bagværk, dog bør du bruge koldt smør til deje, der skal rulles eller skæres ud, for eksempel når du bager småkager, tærter og wienerbrød. Margarine bliver nemt så blødt, at det er svært at arbejde med dejen. Når det kommer til smagen: Smør gør smagen i en kage mere sød og mere nøddeagtig, hvor margarine har en mere blid og neutral smag i bagværk.

 

Kilder: Mejeriforeningen, Aarhus Universitet, Arla, Coop Analyse

Læs mere om