8 råd til en stærkere boligøkonomi

Der kan være tusindvis af kroner at spare hvert år, hvis du tager disse 8 gode råd om din boligøkonomi alvorligt. Se her, hvad du kan gøre, alt efter om du skal købe hus, allerede er boligejer eller har haft hus i mange år og snart skal på pension.

Du skal købe hus:

1. Vurdér, hvor meget tryghed du har behov for

Skal du vælge fast eller fleksibel rente? Se på din generelle situation: Jo mere sikkerhed, du har i andre dele af din økonomi, jo mere kan du satse i din boligøkonomi, og omvendt. Er din arbejdsplads fx truet af nedskæringer, kan det være, at et fastforrentet lån er en god idé, så du ikke risikerer at blive ramt af arbejdsløshed og rentesmæk samtidig.

Der kan dog være tilfælde, hvor du opnår samme sikkerhed med et flekslån. Hvis du fx køber et hus, hvor du kun planlægger at bo i 5-10 år, er der ingen grund til at vælge et fastforrentet lån med 30 års løbetid.

2. Afbetal den dyre gæld først

Når du køber hus, vil du typisk optage et realkreditlån på 80 procent af værdien og et banklån for resten. Banklånet er væsentligt dyrere for dig, så sørg for at afbetale det først. Du kan fx vælge afdragsfrihed på dit realkreditlån de første år, så du kan betale ekstra af på banklånet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du er boligejer:

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Lad realkreditlån opsluge dit dyrere lån

Et realkreditlån er den billigste måde at låne penge af banken på, og det kan du udnytte. Hvis du tidligere har betalt af på dit realkreditlån, kan du overveje at forøge det igen, når du alligevel skal omlægge lån. Så kan du bruge beløbet til at betale banklån eller anden dyr gæld hurtigt ud. Manøvren forudsætter som sagt, at du tidligere har betalt af på realkreditlånet, for du må ikke låne mere end 80 procent af boligens værdi som realkreditlån.

4. Pres din bank for at få lavere priser og bedre vilkår

Forhandl med din bank, hver gang du har chancen. Mange får at vide, at det koster 15.000 kr. at lægge et lån om, og det betaler de rask væk. Men du kan godt forhandle prisen ned til det halve. Forhandl fx rentesatser ned - det kan give dig flere tusinde kroner ekstra i husholdningsbudgettet. Hvis din bank er helt urokkelig, kan du overveje at skifte den ud.

5. Afbetal banklån før du sætter ekstra af til pension

Banklån er dyr gæld, og derfor vil den bedste forretning for dig typisk være at betale det af så hurtigt som muligt. Så vent med at lægge mere til side til alderdommen, end de 12-18%, din arbejdsgiver indbetaler. D u betaler måske 8-9% i rente på banklånet, mens du kun får 4-5 procent i afkast ved at betale ind til pensionen.

6. Skift bank

Det er en god idé at tjekke markedet med 2-3 års mellemrum: Kan en anden bank give dig mere fordelagtige renter? Tjek bankernes hjemmesider og hold møde med dem, som du tror, kan give dig det bedste tilbud.
Du har haft hus i mange år og skal snart på pension

7. Omlæg restlån i huset til prioritetskredit

Hvis du stadig betaler af på et realkreditlån, som først vil udløbe om mange år, kan det måske betale sig at omlægge lånet til en prioritetskredit. Det består af et lån og en grundkonto, hvor du får samme rente for din opsparing, som du betaler for lånet. Det betyder, at du kun betaler rente af forskellen mellem dit ind- og udlån, og hvis din løn går ind på grundkontoen, er det med til at holde dine renteudgifter nede.

8. Investér gennem investeringsforening uden for banken

Har du pensionsmidler, som du selv investerer, kan du investere dem gennem en investeringsforening, som du selv vælger i stedet for at bruge din banks. Så undgår du at betale ekstra omkostninger til banken, hvilket typisk udgør mellem 0,5 og 1 procent af det beløb, du investerer. E r der for eksempel tale om 1 million kr., sparer du 7.500 kr. om året.