7 tegn på social fobi

Social fobi er overdreven angst i samvær med andre. Det kan være angstfuldt at tage ordet i grupper med andre mennesker, henvende sig til fremmede eller bare at spise eller drikke på et offentligt sted.
siddende mand

Mennesker med social fobi vil ofte isolere sig for at undgå at blive angste i selskab med andre.

Behandling

Lægen kan stille diagnosen social fobi. Nogle må have professionel hjælp. Behandlingen kan være psykoterapi og medicin.

Man regner med, at i løbet af livet vil 10-15 pct. opleve perioder med social fobi. Kvinder rammes oftere end mænd. I 95 pct. af tilfældene opstår sygdommen hos personer under 20 år.

  1. Social fobi er overdreven angst i samvær med andre mennesker. Man frygter at blive kritisk iagttaget og komme til at opføre sig pinligt. Man undgår helst at tage ordet i grupper med andre mennesker eller henvende sig til fremmede.
  2. Social fobi kan også opstå i forbindelse med, at man skal spise eller drikke på et offentligt sted.
  3. Det er karakteristisk for social fobi, at man bekymrer sig meget på forhånd over kommende sociale begivenheder, der kan fremkalde angsten.
  4. Man bliver tiltagende dårlig til at klare sig i sociale sammenhæng. Man er pinligt berørt over sine handikap, og det kan føre til depression. Til social fobi kan der være en arvelig tilbøjelighed, som kan vise sig tidligt i livet.
  5. Social fobi kan give fysiske reaktioner som hjertebanken, rødmen, sveden, rysten, tørhed i munden, åndenød, kvælningsfornemmelse, trykken i brystet eller brystsmerter, kvalme eller uro i maven, kuldegysninger, hedeture eller snurrende fornemmelser i hænder og fødder.
  6. Tegn på social fobi kan også være angst for at miste kontrollen, dødsangst, frygt for at besvime, kaste op eller vandladnings- eller afføringstrang. Man vil ofte selv være klar over, at man reagerer overdrevet på situationen.
  7. Mange, der lider af social fobi, har svært ved at passe et arbejde eller et studium og har tendens til at isolere sig for at undgå angstprovokerende situationer sammen med andre.

Kilder: netdoktor.dk, sundhed.dk

 

Læs mere om