5 gode råd: Sådan vælger du det rigtige rotisseri

Med et rotisseri kan du grille alt fra grøntsager til fjerkræ helt perfekt. Prøv også at lave stegt flæsk eller steg flæskestegen på rotisseriet. Samvirke guider dig til at finde det rigtige rotisseri
Rotisserikurv med grøntsager og flæskesteg på rotisseri

På et rotisseri kan du tilberede alt fra flæsk og fjerkræ til grøntsager i en kurv. 

1. Passer rotisseriet til din grill?

Et rotisseri er i princippet et langt spyd, du kan sætte kød på, inden du lader spyd og kød rotere over en tændt grill. Nogle rotisserier passer kun til grill i et bestemt mærke, mens andre rotisserier kan bruges til en grill, nærmest uanset hvem der har produceret grillen. Vælg eventuelt et rotisseri, der kan forlænges eller forkortes – så er der stor sandsynlighed for, at det passer til din grill.  



2. Hvor meget kød kan du sætte på rotisseriet?

Nogle rotisserier har plads til mere kød end andre. Typisk kan du se på de små gaffellignende holdere, om der kan være eksempelvis 1 eller 2 kyllinger på rotisseriet. Tjek også, hvor mange kilo kød spyddet og motoren kan holde til. Har du tit gæster og brug for at stege meget kød på rotisseri, er det ærgerligt, hvis rotisseriet kun kan klare 1,5 kilo kød ad gangen. Nogle rotisserier kan klare op til 10 kilo kød. 

24%

af danskerne har et rotisseri til grillen. 37% har en pizzasten.

3. Er der varmebestandige håndtag på rotisseriet?

Når kyllingen, grøntsagerne eller det stegte flæsk er færdig på rotisseriet, skal spyddet tages af. Tjek, om rotisseriet har et håndtag, der ikke bliver brændende varmt. Selvom de fleste instruktionsmanualer maner til brug af grillhandsker, kan det smutte i skyndingen. Jo mindre varmt håndtaget bliver, jo mindre er risikoen for vabler og brændte fingre i et uopmærksomt øjeblik.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4. Hvordan kan motoren indstilles?

Langt de fleste moderne rotisserier drives af en lille motor, du sætter for enden af spyddet. Tjek,  hvor mange kilo motoren kan dreje, og om motoren kan indstilles til at dreje rotisseriet i et bestemt tidsrum eller ved flere forskellige hastigheder. Tjek også, om motoren er garanteret vandtæt, og hvilket stik der sidder for enden af ledningen. Vælg helst en motor, hvor der er jordstik eller i det mindste et sted, hvor du kan tilslutte en stikprop med jord. Jordstik giver dig en ekstra sikkerhed.  

 

Luk låget på grillen

Når du griller med dit rotisseri, så lad låget være lukket på grillen. Når du har låg på grillen, er temperaturen i grillen mere ensartet, hvilket sikrer en jævn tilberedning. 

5. Er rotisseriet nemt at rengøre?

Når du er færdig med at tilberede mad på dit rotisseri, skal det rengøres. Jo bedre rent, jo længere holder rotisseriet. Lad ikke små stykker kød eller forkullede kødstykker sidde på rotisseriet, pas også på med vand, der kan ligge et sted  og danne rust på rotisseriet. Skrub rotisseriet efter grilning, og vask eventuelt med lidt vand. Spar på opvaskemidlet og andre kemiske hjælpemidler, når det gælder din grill. 

Grill er blevet hverdagsmad

Flere og flere danskere siger, at de griller mere i hverdagene end for nogle år siden. Mad fra grillen er altså ikke kun weekendmad eller gæstespise, ligesom 29% af danskerne siger, at de griller mere uden for sommersæsonen end for et par år siden. 

Put grøntsager i kurven

Du kan supplere de fleste rotisserier med en grillkurv, der kan monteres på rotisserispyddet. I kurven kan du tilberede grøntsager, kartofler eller måske en blanding af kartofler og baconstykker, hvis du er særligt kødsulten. 

Læs mere om