11 gratis oplevelser i Nordtyskland

Krydser du grænsen til Tyskland, er der meget andet at opleve end billige øl i grænsebutikken. Nordtyskland byder på smuk natur og fascinerende histoire, du kan fortabe dig i. Alt sammen uden at betale en skilling. Samvirke guider dig til 11 gratis oplevelser i Nordtyskland.

1.    Med vandresko i en af Tyskland flotteste moser, Pietzmoor

Mosens dybe og stille ro har fascineret mennesker igennem de sidste mange tusinde år.

I den sydlige udkant af naturreservatet Lüneburger Heide findes en af Nordtysklands flotteste moser ved byen Schneverdingen. Her fører 5 kilometer træbelagte gangstier dig igennem det mystiske moselandskab. Kødædende planter, kæruld og klokkelyng pryder i højmosen, og man kan fortabe sig i det blanke, stille vand. Mosen er et besøg værd hele året rundt. Lüneburger Heide er hjem for Tysklands smukkeste vandrerrute, Heidenschnuckenweg, der bedst besøges i august eller september, hvor det meste af landskabet er farvet lilla.

Her kan du læse om mosen på tysk

Her kan du læse om mosen på engelsk

Foto: GettyImages

2.    Opdag spor fra fortidens krige i Dannevirke Arkæologisk Park

Cirka 40 kilometer syd for den dansk-tyske grænse ligger Dannevirke. Dannevirke er et nøje planlagt system af forsvarsværker, der blev anlagt i vikingetiden for at forsvare Danmark mod fjender fra syd. Dannevirke er UNESCO verdensarv og kan opleves i Dannevirke Arkæologisk Park. I midten af parken findes også et museum, der fortæller historien om den sidste brug af Dannevirke i 1864. Her skal du betale 40 kr. for at komme ind, men børn er gratis.

Her kan du læse om parken og museet Foto: GettyImages

3.    Udforsk dyrenes verden i Zoologisk Museum Hamburg

Hamburgs Universitet ligger inde med utallige udstoppede dyr, og mange af dem er udstillet i Det Zoologiske Museum Hamburg. Her kan du finde alt fra gigantiske hvalskeletter til bittesmå insekter fordelt på 2000 kvadratmeter. Sig hej til isbjørne, hvalrosser og tigre, og lær samtidig en masse om, hvordan mennesket påvirker naturen. Desuden findes der i museet skiftende særudstillinger. Adgang er gratis. 

Her kan du læse om Zoologisk Museeum

Foto: UHH/CeNak, Mentz

4.    Besøg Plön Slot i Det Holstenske Schweiz

Holstensk Schweiz er et fascinerende sølandskab med omkring 200 søer i Slesvig-Holsten. Her finder du byen Plön, der ligger på en lille stribe land, omkranset af søer. Over byen troner Plön Slot, der er et af de smukkeste slotsanlæg i Nordtyskland. Slottet blev bygget under 30 års-krigen mellem 1633 og 1636 og kan opleves på gratis rundvisninger, der dog kræver tilmelding. Rundvisningerne fører bl.a. gæsterne igennem riddersalen og det tilhørende kapel. Parkanlægget omkring slottet og selve byen Plön er i sig selv et besøg værd. 

Her kan du læse mere om Holstensk Schweiz 

 

Foto: GettyImages

5.    Tag en historietime i Willy Brandt Haus i Lübeck

Willy Brandt er født i Lübeck, han var en af efterkrigstidens store europæiske politikere. Under krigen var han modstandsmand og levede i eksil i Norge og Sverige. Han var formand for SPD og var vesttysk forbundskansler 1969-1974. Han kæmpede hele sit liv for, at Berlinmuren skulle ned, og fik i 1971 Nobels fredspris. I Willy Brandt Haus kan du få et indblik i historien og selv stille dig på talerstolen i en interaktiv udstilling, der er interessant for alle aldre. 

Her kan du læse mere om Willy Brandt Haus Lübeck 

 

Foto: MrsMyer / CC BY-SA 

6.    Sid på verdens længste bænk og se de mange skibe i Kielerkanalen.

Verdens længste bænk finder du i Rendsburg langs Kielerkanalen. Kielerkanalen forbinder Østersøen med Nordsøen, og bænken står ved et af de mest trafikerede områder i kanalen, med skibstrafik fra hele verden. Bænken måler 575,5 meter og egner sig godt til et lille hvil med spændende udsigt til gigantiske containerskibe. 

Her kan du læse mere om bænken

Kielerkanalen kan krydses i en af de 14 gratisfærger, der har afgang langs hele kanalen. 

Her kan du læse mere om færgerne

Foto: GettyImages

7.    Nyd roserne i Rosarium Uetersen

I byen Uetersen ved Hamborg finder du et 5,2 hektar stort rosenparadis for rosenelskere og interesserede, med roser i alle kulører og modeller. Gå en tur over hvide træbroer, under pavilloner og udforsk rosenpragten i Uetersen Rosarium, der tæller omkring 30.000 roser i 900 forskellige arter og sorter. Ved hvert bed er der informationer om rosernes navn og klasse, hvis man vil blive klogere eller have inspiration til egen rosenpragt i haven derhjemme.

Her kan du læse mere om Rosarium Uetersen

Foto: Frank Schwichtenberg/ CC BY 

8.    Gratis festivaler og julemarked

Tyskerne er et festligt folk, og derfor finder man i Tyskland utallige gratis festivaler og julemarkeder, der lokker med gratis musik, sejlbådsopvisninger, underholdning eller fyrværkeri.

Kieler Woche Bland fyrværkeri, folkefest, parade af historiske sejlskibe og en stor international kapsejlads, så har man Kieler Woche. Kielerugen afholdes hvert år i sidste fulde uge i juni i Kiel, og det har man gjort siden 1882. Det er et af verdens største sejlsportsarrangementer og trækker hvert år omkring 3 millioner besøgende til byen.Vegefest i Bremen En hyggelig festival med gadekunstere, små boder med lækkerier og show med klassiske biler. 

 

Hafengeburtstag Her fejrer Hamburg sin egen havn ved at holde en overdådig havnefest, med fyrværkeri, og en Schlepperbalett, hvor både danser ballet i havnen. 

Julemarked i Lübeck Traditionelt tysk julemarked med alt, hvad julehjerterne begærer. Her kan man varme sig med glühwein og nyde duften af brændte mandler til et af Tysklands fineste julemarkeder. 

 

Foto: Christian Spahrbier/ Hamburg Marketing

9.    Tag på stranden i Sank Peter-Ording

I Sankt Peter-Ording finder du strand, så langt øjet rækker. Ikke mindre end 12 kilometer strækker stranden sig over og indbyder både til badeture i sommerhalvåret og en god mulighed for at pakke dragerne i rygsækken og mærke vinden trække i snorene. Husene er bygget på pælekonstruktioner, flere meter over vandets overflade, så de ikke bliver oversvømmet af det altid skiftende tidevand. I det fjerne kan man skimte et af nordens vartegn, Vesthever Sand Fyr, der med sine røde og hvide striber rager op i det flade landskab. Eiderdæmningen ved Tønnes er også et interessant udflugtssted og fortæller en spændende historie om menneskets kamp mod naturen. Området er også fuglereservat.

Her kan du læse mere om Sankt Peter-Ording

 

Foto: GettyImages

10.    Bliv klogere på Hamburgs Historie10.    Bliv klogere på Hamburgs Historie

Hamburg har en spændende byhistorie som centrum for handel i norden. På daglige byvandringer kan man opleve byens historie igennem de sidste 1200 år og høre mere om Hamburg som hansestad, den store brand i 1842 og også om den moderne havn i nyere tid. Turen starter foran rådhuset og bevæger sig igennem den gamle bydel, hvor man blandt andet kommer forbi Hamburgs vartegn og udkigspost, St. Michaelis kirken.

Der er dagligt afgang kl. 11 og 14, og guiden fås på engelsk og tysk. 

Her kan du booke en gratis byvandring

 

Foto: GettyImages

11.    Gå en tur i »Lille Amsterdam« i Slesvig-Holsten

Friedrichsstadt er en by fra starten af 1600-tallet, som stadig indeholder masser af historiske huse og kirker. Byen er opført efter nederlandske principper med masser af kanaler og retvinklede gader. Byen har haft religionsfrihed gennem historien, og den indeholder derfor mange kirker fra forskellige trosretninger. Byen byder på mange billige og historiske vandringer med blandt andet vægtere, der fortæller om byens bygninger. Udforsk byens kanaler med en kanalrundfart eller lej selv en båd.

Her kan du læse mere om byen

 

Foto: Friedrichsstadt, W. Bulach / CC BY-SA