10 genvejstaster, du bør kende til Mac

Genvejstaster kan gøre dig hurtigere og lette dig for mange museklik, når du sidder bag skærmen. Og når du først har lært dem, vil du aldrig bruge andet. Samvirke guider til smarte genvejstaster på din Apple-computer.

Slette bagfra (Delete)

fn + ”slettetast”

Hvis du plejer at bruge en windows-pc, vil du måske undre dig over, hvor “delete-knappen” på en Mac er blevet af. Den gemmer sig bag ved “slettetasten”.

Luk et program

command + Q

Luk det program ned, som er åbent på din Mac. Denne genvej er meget enkel og sikkert en af de genveje, du kommer til at bruge mest.

Tving til at lukke

command + option + Esc

Hvis et program ikke reagerer, kan du tvinge det til at lukke ned med denne genvejstast. Det sparer dig for at skulle igennem menuen ved Apple-ikonet i venstre hjørne af topbjælken. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Screenshot af hele skærmen

command + ⇧ + 3

Denne genvej tager et øjebliksbillede af det, du kan se på skærmen, og gemmer det som en billedfil på skrivebordet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Screenshot af et valgt område

command + ⇧ + 4

Denne genvej giver dig mulighed for at tage et screenshot af et mindre område af din skærm, så du ikke får alt muligt unødvendigt med. Billedet bliver gemt som en fil på dit skrivebord.

… de genveje til Mac, du bare SKAL kende:

Kopier: command + C

Klip: command + X

Sæt ind: command + V

Fortryd: command + Z

Screenshot og gem det i udklipsholderen

command + ctrl + ⇧ + 4

Genial genvej, som gør det nemt at tage et screenshot af et bestemt område og gemme det i udklipsholderen, så du nemt kan sætte det ind i f.eks. en tekst eller i et andet program.

Print

command + P

Skal det printes? Lige meget om du er på en hjemmeside, i et billede, en PDF eller i finder, kan du bruge denne genvej til at udskrive.

Slet en fil

command + ”slettetast”

I stedet for at trække en fil ned i papirkurven kan du hurtigt og let slette den med denne genvej.

Søg på din Mac

command + space/mellemrumstast

Funktionen hedder “spotlight” og giver dig mulighed for at gennemsøge hele din Mac for filer, billeder, videoer og programmer hurtigt og nemt. Hvis du holder knapperne nede i et par sekunder, aktiveres Siri.

Søg på en side

command + F

Hvis du er i en artikel eller på en hjemmeside og gerne vil søge efter et ord, så kan du bruge denne genvej, så du hurtigt kan finde noget i en lang tekst.