Solsikkerugbrød
Lav din egen surdej og lad stå i to dage. Så kan du nemt bikse et hjemmelavede rugbrød sammen med solsikkekerner.

- 10 Personer
ingredienser
- | Surdej: |
2.5 dl. | Kærnemælk |
150 g | (2,5 dl) rugmel |
1 tsk. | salt |
- | Dej: |
1.3 l. | vand |
800 g | rugkerne |
1 stk. | øl |
500 g | (8,3 dl) rugmel |
- | ca. 400 g (6,7 dl) hvedemel |
2 spsk. | salt |
- | en fjerdedel pakke gær (12 g) |
400 g | solsikkekerne |
Sådan gør du
- 1.Rør kærnemælk, mel og salt sammen i en skål.
- 2.Dæk med film, og lad skålen stå fremme i køkkenet i to dage.
- 3.Bland vand og rugkerner i en gryde, og kog op.
- 4.Sluk, og lad stå i gryden med låg, indtil det er lunt.
- 5.Kom rugkerneblandingen i en stor dejskål.
- 6.Tilsæt øl, rugmel, hvedemel, salt og surdej, og rør rigtig godt rundt.
- 7.Det kræver armkræfter!
- 8.Tag 2,5 dl dej fra, og læg det i et glas med låg, hvis du vil starte på en surdej til næste gang, du bager.
- 9.Smuldr gæren i dejen, og rør godt rundt.
- 10.Tilsæt til sidst kernerne, og rør igen godt rundt.
- 11.Smør 2 rugbrødsforme godt med smør eller olie.
- 12.Fordel dejen i de to forme ved hjælp af en stor ske.
- 13.Kom lidt vand på skeen eller din hånd, og glat dejen ud.
- 14.Læg alufolie eller film over de to forme, og lad brødet hæve i 3-4 timer.
- 15.Stil brødene midt i en 200 grader varm ovn, og bag brødene i 1 3/4 time.
- 16.Vær ikke bekymret over, at brødet får en meget mørk skorpe.
- 17.Den bliver ikke bitter, kun velsmagende og nøddeagtig.
- 18.Vælt brødene ud på en rist, og lad dem køle af.
- 19.Lad brødene hvile et døgn, før du skærer i dem.