Koldthævet brød
BAGVæRK

Koldthævet brød

Vi lader dejen hæve et koldt sted natten over. Det giver velsmag og herlig konsistens.
  • 1 Person

1 brød eller ca. 10 boller

4 dl. lunkent vand (max 40 grader)
3 spsk. cremefraiche (9-18 %) eller surdej
10 g frisk gær, gerne økologisk
0.5 dl. hvedekerne
2 tsk. honning
1 spsk. groft salt
700 g hvedemel med højt proteinindhold
- Drys: Birkes, sesam, grove gryn eller groft mel.

Sådan gør du

  1. 1
    Hæld vandet i en skål og tilsæt surmælksprodukt, gær og hvedekerner.
  2. 2
    Rør godt, til gæren er opløst, og det hele er blandet.
  3. 3
    Tilsæt honning og salt.
  4. 4
    Sigt melet i lidt efter lidt, rør godt mellem hver gang.
  5. 5
    Ælt dejen igennem i en røremaskine eller med en grydeske (ca. 10 min), til den er fugtig og har konsistens som blødt tyggegummi.
  6. 6
    Lad dejen hvile 15-30 min. på køkkenbordet.
  7. 7
    Sæt dejen overdækket på køl natten over eller i minimum otte timer.
  8. 8
    Tag skålen ud af køleskabet og lad stå i to-tre timer.
  9. 9
    Drys bordet med sesamfrø eller andet og vend dejen ud herpå.
  10. 10
    Form til et rundt brød og læg på bagepapir med drysset opad.
  11. 11
    Træk bagepapiret over på en varm bageplade og bag brødet i ca. 30 minutter ved 250 grader.

Tip!

Kom gerne 4 spsk. hørfrø i dejen, hvis du kan lide det. Når brødene sættes ind, er det en god ide at spraye vand (brug en forstøver) ind i ovnen. Det giver en bedre hævning under bagningen og sprødere skorpe.