Hjemmebagt brød til tre slags smør
Smukke, mørke brød, som får sin farve fra sojasauce. Server brødet til eftermiddagste eller til julens gløgg i stedet for æbleskiver.

- 6 Personer
2 brød
25 g | gær |
5 dl. | vand |
300 g | rugmel |
30 g | smør |
75 g | brun farin |
2 spsk. | sojasauce |
1 tsk. | salt |
300 g | sigtemel |
180 g | hvedemel |
4 spsk. | mælk til pensling |
Citron- og mandelsmør
100 g | smør |
30 g | hakkede mandler |
1 tsk. | Friskrevet økologisk citronskal |
Pisket brunet smør med appelsin
100 g | smør |
1 tsk. | friskrevet økologisk appelsinskal |
Kaffe- og kanelsmør
100 g | smør |
1 spsk. | friskknuste kaffebønner |
1 stk. | kanel |
tsk. | vaniljesukker |
Sådan gør du
- 1.Kom gær og koldt vand i en skål, og rør gæren ud
- 2.Rør rugmel heri. Dæk skålen med film, og stil den i køleskab natten over eller i 24 timer
- 3.Smelt smør i en gryde, og tag det fra varmen. Rør farin, sojasauce og salt ud i det smeltede smør
- 4.Rør blandingen i melblandingen fra køleskabet. Rør nu sigtemel i og derefter hvedemel, indtil du har en fast, men ikke tør dej
- 5.Ælt godt på bordet, og kom dejen tilbage i skålen.
- 6.Dæk skålen med film, og lad dejen hæve i 45 minutter
- 7.Vend den ud på bordet, del den lige over, og form to brød
- 8.Læg brødene i smurte sandkage- eller rugbrødsforme
- 9.Efterhæv i 45 minutter
- 10.Sæt ovnen på 175 grader
- 11.Bag brødet i 60 minutter
- 12.Når der mangler 5 minutter af bagetiden, pensler du brødet med mælken for at få en blank overflade
- 13.Tag brødene ud, når de er færdige, og afkøl dem på en bagerist.
- 14.Citron og mandelsmør - Rist mandlerne på en tør pande eller i ovnen i cirka 4 minutter, til de er let gyldne
- 15.Afkøl dem helt. Rør smør med mandler, og smag til med friskrevet citronskal
- 16.Pisket brunet smør med appelsin - Smelt halvdelen af smørret i en gryde
- 17.Lad det blive brunet og gyldent. Det er færdigt, når det dufter dejligt af karamel
- 18.Hæld det op i et glas og afkøl det helt. Tag nu smørret, men lad bundfaldet blive i glasset, og kom det op i en skål med resten af smørret. Pisk det sammen, og smag til med revet appelsinskal
- 19.Kaffe- og kanelsmør - Rør smørret i en skål, og vend det med kaffe og krydderi. Stil det på køl, til smørret skal spises.
Se, hvad vi ellers skriver om: #bagværk og #snacks og tilbehør