Hjemmebagt brød til tre slags smør
- 6 Personer
2 brød
25 g | gær |
5 dl. | vand |
300 g | rugmel |
30 g | smør |
75 g | brun farin |
2 spsk. | sojasauce |
1 tsk. | salt |
300 g | sigtemel |
180 g | hvedemel |
4 spsk. | mælk til pensling |
Citron- og mandelsmør
100 g | smør |
30 g | hakkede mandler |
1 tsk. | Friskrevet økologisk citronskal |
Pisket brunet smør med appelsin
100 g | smør |
1 tsk. | friskrevet økologisk appelsinskal |
Kaffe- og kanelsmør
100 g | smør |
1 spsk. | friskknuste kaffebønner |
1 stk. | kanel |
tsk. | vaniljesukker |
Sådan gør du
-
1Kom gær og koldt vand i en skål, og rør gæren ud
-
2Rør rugmel heri. Dæk skålen med film, og stil den i køleskab natten over eller i 24 timer
-
3Smelt smør i en gryde, og tag det fra varmen. Rør farin, sojasauce og salt ud i det smeltede smør
-
4Rør blandingen i melblandingen fra køleskabet. Rør nu sigtemel i og derefter hvedemel, indtil du har en fast, men ikke tør dej
-
5Ælt godt på bordet, og kom dejen tilbage i skålen.
-
6Dæk skålen med film, og lad dejen hæve i 45 minutter
-
7Vend den ud på bordet, del den lige over, og form to brød
-
8Læg brødene i smurte sandkage- eller rugbrødsforme
-
9Efterhæv i 45 minutter
-
10Sæt ovnen på 175 grader
-
11Bag brødet i 60 minutter
-
12Når der mangler 5 minutter af bagetiden, pensler du brødet med mælken for at få en blank overflade
-
13Tag brødene ud, når de er færdige, og afkøl dem på en bagerist.
-
14Citron og mandelsmør - Rist mandlerne på en tør pande eller i ovnen i cirka 4 minutter, til de er let gyldne
-
15Afkøl dem helt. Rør smør med mandler, og smag til med friskrevet citronskal
-
16Pisket brunet smør med appelsin - Smelt halvdelen af smørret i en gryde
-
17Lad det blive brunet og gyldent. Det er færdigt, når det dufter dejligt af karamel
-
18Hæld det op i et glas og afkøl det helt. Tag nu smørret, men lad bundfaldet blive i glasset, og kom det op i en skål med resten af smørret. Pisk det sammen, og smag til med revet appelsinskal
-
19Kaffe- og kanelsmør - Rør smørret i en skål, og vend det med kaffe og krydderi. Stil det på køl, til smørret skal spises.