Hjemmebagt brød til tre slags smør
BAGVæRK

Hjemmebagt brød til tre slags smør

Smukke, mørke brød, som får sin farve fra sojasauce. Server brødet til eftermiddagste eller til julens gløgg i stedet for æbleskiver. 
  • 6 Personer

2 brød

25 g gær
5 dl. vand
300 g rugmel
30 g smør
75 g brun farin
2 spsk. sojasauce
1 tsk. salt
300 g sigtemel
180 g hvedemel
4 spsk. mælk til pensling

Citron- og mandelsmør

100 g smør
30 g hakkede mandler
1 tsk. Friskrevet økologisk citronskal

Pisket brunet smør med appelsin

100 g smør
1 tsk. friskrevet økologisk appelsinskal

Kaffe- og kanelsmør

100 g smør
1 spsk. friskknuste kaffebønner
1 stk. kanel
tsk. vaniljesukker

Sådan gør du

  1. 1
    Kom gær og koldt vand i en skål, og rør gæren ud
  2. 2
    Rør rugmel heri. Dæk skålen med film, og stil den i køleskab natten over eller i 24 timer
  3. 3
    Smelt smør i en gryde, og tag det fra varmen. Rør farin, sojasauce og salt ud i det smeltede smør
  4. 4
    Rør blandingen i melblandingen fra køleskabet. Rør nu sigtemel i og derefter hvedemel, indtil du har en fast, men ikke tør dej
  5. 5
    Ælt godt på bordet, og kom dejen tilbage i skålen.
  6. 6
    Dæk skålen med film, og lad dejen hæve i 45 minutter
  7. 7
    Vend den ud på bordet, del den lige over, og form to brød
  8. 8
    Læg brødene i smurte sandkage- eller rugbrødsforme
  9. 9
    Efterhæv i 45 minutter
  10. 10
    Sæt ovnen på 175 grader
  11. 11
    Bag brødet i 60 minutter
  12. 12
    Når der mangler 5 minutter af bagetiden, pensler du brødet med mælken for at få en blank overflade
  13. 13
    Tag brødene ud, når de er færdige, og afkøl dem på en bagerist.
  14. 14
    Citron og mandelsmør - Rist mandlerne på en tør pande eller i ovnen i cirka 4 minutter, til de er let gyldne
  15. 15
    Afkøl dem helt. Rør smør med mandler, og smag til med friskrevet citronskal
  16. 16
    Pisket brunet smør med appelsin - Smelt halvdelen af smørret i en gryde
  17. 17
    Lad det blive brunet og gyldent. Det er færdigt, når det dufter dejligt af karamel
  18. 18
    Hæld det op i et glas og afkøl det helt. Tag nu smørret, men lad bundfaldet blive i glasset, og kom det op i en skål med resten af smørret. Pisk det sammen, og smag til med revet appelsinskal
  19. 19
    Kaffe- og kanelsmør - Rør smørret i en skål, og vend det med kaffe og krydderi. Stil det på køl, til smørret skal spises.