Pas på med udluftning af kælderen i sommervarmen
Det er fristende at lufte ud, men lad være
Selv om det kan virke som en god idé, skal du ikke lufte din kølige kælder ud på meget varme sommerdage.
Gør du det, vil der opstå kondens, når den kølige overflade i kælderen møder den varme luft udefra. Og det kan give problemer med skimmelsvamp, advarer fagekspert i Bolius, Jeanette Standly Mikkelsen.
Kold kælder + varm sommerluft = kondens
Har du en uopvarmet kælder, skal du som udgangspunkt ikke lufte kælderen ud, når temperaturen udenfor er bare 5 grader højere end kælderens temperatur.
Så snart luften i din kælder er 5 grader lavere end luften udenfor, vil der dannes kondens i kælderen, hvis den varmere udeluft møder de kølige overflader.
Hvis en uopvarmet kælder er 15-16 grader varm, skal temperaturen udenfor altså kun være 20-21 grader, før det kan blive et problem med udluftning.
Luft ud i kælderen på de rigtige tidspunkter
Udluftning er som udgangspunkt godt – men når det gælder udluftning i kælderen, er det vigtigt at lufte ud på de rigtige tidspunkter.
Luft ud tidlig morgenen og sen aften, når temperaturen er dalet, så temperaturforskellen mellem kælderluft og udeluft er så lille som mulig.
Undgå udluftning på tropenætter og varme regnvejrsdage
Er der tropenat med temperaturer over 20 grader, bør du helt undgå udluftning af kælderen også om aftenen. Er der mange tropenætter i træk eller måske i flere uger, må du lufte ud så sent som muligt eller helt lade være i denne periode.
Undgå også udluftning af kælderen på varme regnvejrsdage, hvor luftfugtigheden er høj.
Også om vinteren er det en god idé at undgå udluftning i regnvejr, for selv om luften her er kold, er luftfugtigheden stadig høj.
I stedet er det en god idé at installere en fugtstyret ventilator, som den man typisk har på badeværelset eller sætte en luft til luft-varmepumpe op, der kan holde kælderen tør.
Hold kælderen opvarmet hele året
Mange slukker for varmen i deres kælder om sommeren, men faktisk er det bedst at holde kælderen opvarmet også om sommeren, så temperaturen i kælderen holdes på minimum 18 grader. På den måde er det kun på meget varme sommerdage, at temperaturforskellen mellem kælderluft og udeluft kommer over 5 grader.
Det gælder alle typer kældre og uanset kælderens funktion. En kælderkonstruktion vil altid være kold, uanset hvordan du bruger kælderen.
Særligt, hvis du har en fugtig kælder med tydelig fugt i væggene - dvs. salpeterudtræk på mere end samlet set 1 m2 – bør du ikke lukke for varmen i kælderen om sommeren.
Er du i tvivl om fugtig kælder?
Husk, at en opvarmet kælder ikke nødvendigvis er løsningen på evt. fugtproblemer i kælderen.
I nogle tilfælde kan et dræn omkring kælderen være nødvendigt, eller der kan være en lokal skade på fx en tagbrønd, som giver fugtproblemer, og som skal udbedres.
Er du i tvivl om, hvorfor din kælder er fugtig, er det en god idé at få en rådgiver på besøg, der kan besigtige problemet.