Undgå duggede ruder derhjemme om vinteren
Se efter, hvor det dugger
Alt efter hvor duggen sidder på ruden, kan du se, om det er let at komme problemet til livs eller ej. Sidder duggen mellem de to glaslag (hvis du har dobbeltglas), betyder det, at ruden er punkteret.
En punkteret rude har ingen isolerende effekt, så den skal skiftes. Efterhånden som det isolerende luftlag siver ud, vil ruden blive mere og mere uklar og få hvidlige plamager.
Du sveder duggen frem
Mennesker tilfører vand til hjemmet gennem deres sved, udånding og ved at udføre forskellige aktiviteter som for eksempel at lave mad.
Med den ekstra tilførte fugtighed når mange boliger et punkt, hvor luftfugtigheden bliver så høj, at rumtemperaturen ikke kan "brænde" den ekstra fugt af, og så sætter fugten sig som dug på vinduerne. Vinduerne er en kold, glat flade, så når varmen og kulden mødes, er det her, fugten sætter sig - ligesom et spejl bliver dugget, når du går i et langt, varmt bad.
Dug dannes også på eksempelvis en kold væg, men der er det ikke så tydeligt som på et vindue.
Sådan undgår du duggen på vinduerne
Det er i virkeligheden ikke sværere end at holde et godt indeklima.
Det betyder, at der skal luftes ud med gennemtræk flere gange om dagen i korte intervaller. Luft ud 2-3 gange om dagen i 5-10 minutter.
Sidder dine radiatorer under vinduerne, er du bedre hjulpet mod duggen, da varmen er med til at varme vinduerne op, hvilket gør dugdannelsen mindre.
Hold en ensartet tempertatur i dit hjem. Træk er med til at danne kondens, når den varme luft møder den koldere, i rum med mindre varme.
Temperaturen i et rum bør ikke være under 17 grader, og der bør ikke være mere end 4-5 graders forskel på varme og kolde rum i boligen.
Gode tips til at undgå duggede ruder
- Brug emhætten, når du laver mad.
- Luk døren til badeværelset, når du er i bad.
- Hæng ikke tøj til tørre i boligen.
- Sørg for at tørre lister ved vinduerne af, så der ikke opstår skimmel, hvor fugten sidder.