Sådan undgår du varer, der fremstillet af børnearbejdere
Stil krav, hold øje - kun fair trade-mærket kan måske hjælpe dig
- Kig efter fair trade-mærket. Fair trade-mærket er et af de få, udbredte mærker, der har nedskrevet en politik for udryddelsen af børnearbejde. Børnearbejde kan dog i få tilfælde forekomme, men børnene skal have et undervisningstilbud.
- Spørg ind til, under hvilke forhold varerne er produceret.
- Forhold dig kritisk til uhørt billige varer (selvom der ikke altid kan trækkes en direkte linje mellem lave priser og dårlige miljø- og arbejdsforhold).
- Undlad at boykotte lande og produkter, hvor børnearbejde er anvendt, fordi de negative og uforudsete omkostninger for børn er større end gevinsterne.
- Stil krav til virksomheder om en ansvarlig udfasning af børnearbejde og om en børnevenlig virksomhedsdrift, der indtænker arbejdsvilkår samt hjælper børn til at komme i skole eller blive optrænet i et håndværk.
- Inden for knyttede tæpper findes der mærkningsordninger, der viser, at børn ikke har medvirket i produktionen. GoodWeave-mærket har også regler for børnearbejde. Mærkerne er ikke særligt udbredte i Danmark.
- Se på produktionslandet. I nogle lande er det mere udbredt, at børn arbejder, end i andre. Især er Indien, Pakistan, Bangladesh og landene syd for Sahara steder, hvor børnarbejde forekommer. At en vare er fra et af de områder eller lande betyder dog ikke, at børn har været med til at producere den. Spørg derfor til butikkens eller producentens arbejde med ansvarlighed.
Skal man helt undgå børnearbejde - det er et dilemma
Selvom det kan være befriende, hvis man helt kan blive fri for børnearbejde, er det ikke nødvendigvis den bedste idé at boykotte alt, der kommer fra lande eller producenter, hvor børn arbejder.
Bliver børnene fyret, kan alternativet være meget værre. Måske finder de et farligt arbejde i den kemiske industri eller bliver tvunget ud i prostitution.