Sådan hjælper du børn, der er bange for mørke
Det er almindeligt at være mørkeræd
»For de fleste børn er det en helt naturlig del af deres udvikling, at de er bange for forskellige ting. De er bange for mørke, bange for fremmede eller bange for vand,« siger Linda Sørensen, der er psykologisk leder af Fobiskolen, som hjælper både børn og voksne med at komme af med fobier.
I langt de fleste tilfælde overvinder børnene dog deres frygt helt af sig selv. Men hos nogle får angsten lov til at vokse.
Bamser, beroligende ord og døre på klem hjælper mod angst for mørke
Når et barn føler sig utryg ved at falde i søvn på et mørkt værelse, er den bedste løsning langsomt at udfase lyset. Der vil altid komme en overgangsfase fra lyset altid er tændt, til lyset altid er slukket. Det handler simpelthen om at forhandle med barnet, så man gradvist kan eksponere det for mørket, siger Linda Sørensen.
»Måske skal der være lys i gangen, måske skal der være en bestemt bamse i sengen, måske skal mor sidde hos barnet, til det sover. Man skal ikke gøre det voldsomt og pludseligt, men det er vigtigt, at der er en forhandling, så grænsen hele tiden rykker sig,« siger hun.
Fortæl at frygten er naturlig
Mørkerædde børn kan også hjælpes med et andet vigtigt skridt. De skal gøres bevidste om, at deres frygt er helt almindelig og naturlig. Det ved de nemlig sjældent.
»Mange af de børn, jeg har haft i terapi, har simpelthen ikke været klar over, at deres forældre og søskende også på et tidspunkt har været bange for mørke,« siger Linda Sørensen, og derfor bliver de flove og skammer sig over deres frygt.
Hverken den søde eller stygge tilgang virker
En decideret fobi for mørke er det de færreste børn, der udvikler. Men angsten kan sagtens vokse sig usund, hvis man som forælder går i de to mest oplagte fælder.
»Lad være med at tænke kortsigtet. Angsten skal ikke bare aflives ved at tænde lyset, så lærer man det aldrig, og frygten for mørke vokser,« siger Linda Sørensen, men hun råder heller ikke forældre til at benytte den hårde medicin.
»Selvfølgelig kan man heller ikke bare slukke lyset og lade barnet græde. Det er ikke sundt,« fortsætter hun.
En sådan ubehagelig oplevelse vil nemlig knytte negative tanker og følelser til mørket.
Uhåndteret frygt spreder sig
Selv om angst for mørke i sig selv kan give store problemer i en børnefamilie, er der også andre gode grunde til at prøve at gribe ind.
»Ofte udvikler det sig til, at barnet heller ikke tør være alene hjemme, bliver bange for at møde mennesker, det ikke kender eller være nye steder. Det udvikler sig til en generel angst for det ukendte og fremmede,« siger Linda Sørensen, der vurderer, at dette er tilfældet for langt de fleste, der udvikler en mere voldsom frygt for mørke.