Brug rugbrødsresterne til øllebrød
Øllebrød er født restemad
Øl og brød bliver til øllebrød, og det har vi spist i mere end 800 år. Alle drak vi tyndt øl, da drikkevandet var livsfarligt og spiste mørkt brød morgen, middag og aften. Levn fra måltiderne blev kastet i den store gryde på ildstedet, hvor ølsjatterne kunne bløde dagens brødstumper op. Både England og Tyskland har haft lignende retter. I Norge laves øllebrød af kogt og jævnet øl, der spises med en sjat rom og ristede rugbrødstern.
Vi kasserer meget brød, der kan bruges til øllebrød
Brød er en af de fødevarer, vi danskere kasserer mest af. Øllebrød er stadig ideelt til at få mad ud af rugbrødsresterne.
Opskrift på nem øllebrød
Du skal bruge:
350 g rugbrødsrester
1/2 l vand
2 hvidtøl
100 gram sukker
Sådan gør du:
Lad rugbrødet trække i vand og øl i køleskabet natten over. Kog øllebrøden igennem ca. 10-15 minutter. Pres den evt. igennem en sigte og varm den op igen. Server med flødeskum eller mælk.
Pift øllebrøden op med kakao eller kanel
- Tilsæt et stort stykke appelsinskræl fra en økologisk appelsin og en kanelstang til grøden, mens den koger. Fisk det op, når den øllebrøden skal sis eller serveres.
- Tilsæt revet citronskal fra en økologisk citron.
- Tilsæt 2 teskefulde kakaopulver.