Spaghetti orange
AFTENSMAD

Spaghetti orange

En skøn pastaret med appelsin, skalotteløg, brødkrummer og et drys basilikum. Trænger du, familien og vennerne til et farverigt pift og en hyggelig stund på en tirsdag, så gør spaghetti orange sig overraskende godt. Opskriften er fra “Camillos Grønne Køkken“ af Jørgen Smidstrup og Helle Marietta Pedersen.
  • 4 Personer

Sådan gør du:

400 g spaghetti
200 g skalotteløg , ca. 4-5 stk.
2 spsk. Ekstra jomfruolivenolie
3 fed hvidløg
- appelsinsaft , fra 2 appelsiner
1 spsk. smør
- frisk basilikum
- friskrevet parmesan
- friskkværnet peber

Brødkrummer:

3 skiver brød
1 spsk. smør
- appelsinskal , fra 2 økologiske appelsiner
2 spsk. friskrevet parmesan
- Flagesaltsalt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  1. 1
    Blend eller hak brødet fint. Svits krummerne på en pande i smør (1 spsk.), til de er sprøde og gyldne. Tag panden af varmen, drys flagesalt, og kværn peber over krummerne.
  2. 2
    Riv skallen af to økologiske appelsiner. Riv parmesan. Bland parmesan og appelsinskal med brødkrummerne – og stil det til side.
  3. 3
    Sæt en stor gryde med rigeligt vand over til spaghettien.
  4. 4
    Skær skalotteløg i små tern, svits ganske kort i en stor pande med olivenolie, steg videre i cirka 5 minutter ved svag varme. Snit hvidløg i fine skiver, og tilsæt dem, steg videre et par minutter.
  5. 5
    Når pastavandet koger, smider du 1 spsk. groft salt i. Hæld spaghettien i gryden, rør rundt, så alt er dækket af vandet (og ikke noget med at knække spaghettien). Kog uden låg, sørg for, at vandet ikke kommer ud af kog. Rør rundt jævnligt, så spaghettien ikke klistrer sammen eller sætter sig på bunden. Efter et par minutter tjekker du, om der er salt nok i vandet ved at fiske en spaghetti op og smage på den.
  6. 6
    Kogetid? Hvad står der på pakken? Følg det, men vær opmærksom på, at det kun er vejledende. Spaghettien er færdigkogt, når den er ‘al dente’. Det vil sige, at der er lidt bid i den. Når den er færdig, hælder du vandet fra gennem et dørslag eller en sigte. Gem et par dl af pastavandet.
  7. 7
    Pres saften af de to appelsiner.
  8. 8
    Vend den kogte spaghetti godt sammen med løgene i panden, hæld lidt pastavand over (1-2 dl) sammen med appelsinsaften og 1 spsk. smør. Varm det igennem. Vend halvdelen af brødkrummeblandingen i panden – og bland det hele godt sammen.
  9. 9
    Server straks i panden, i et stort fad eller i fire store pastatallerkner – med resten af brødkrummerne drysset over, basilikumblade på toppen og meget gerne et ekstra riv parmesan og et ekstra drys friskkværnet peber.

Tip!

Brug en rest focaccia eller hvad, du har liggende i køkkenet af daggammelt brød, der trænger til at blive ristet og brugt til brødkrummer.