Redaktionen anbefaler






Hos SuperBrugsen i Sakskøbing bliver fund udstillet for at gøre kunderne opmærksomme på genstande, der ikke hører til i automatene
Hver dag bliver der afleveret næsten 6 millioner dåser og flasker i de danske pantautomater – eller cirka én dåse/flaske pr. dansker dagligt. Det er imponerende, og hele 93 procent af de solgte pantgenstande bliver leveret tilbage, hvilket placerer Danmark i verdenseliten. Men bagsiden af medaljen mærkes i butikkerne.
Hos SuperBrugsen i Sakskøbing fik man i slutningen af 2024 installeret en moderne pantautomat, som kan tage hele 100 flasker og dåser ad gangen. Den er én af 80 nye maskiner, som er sat op rundtom i landet for at reducere ventetid og gøre oplevelsen bedre for kunderne. Men med den større kapacitet følger også et større ansvar – og større udfordringer.
Direktør i Sakskøbing Brugsforening Danny Barbu Hansen fortæller, at selvom de fleste kunder sorterer korrekt, sker det desværre ofte, at pantposerne indeholder affald, der absolut ikke hører hjemme i maskinen: ”Vi har fundet alt fra glasskår og søm til skarpe knive og kanyler. Derfor har vi måttet investere i skæresikre handsker til medarbejderne, som skal tømme og rengøre maskinen. Det handler jo om deres sikkerhed.”
Siden installationen er der blevet pantet for hele 2,3 millioner kroner, og automaten i Sakskøbing har på én enkelt dag håndteret op til 13.000 genstande. Men selv små fejl i pantposen kan føre til, at maskinen går i stå – og det koster både tid og penge.
For at gøre problemet synligt for kunderne har SuperBrugsen valgt at udstille de mærkværdige og farlige ting, der bliver fundet i automaten. Det har haft en positiv effekt: ”Folk bliver mere opmærksomme, når de ser, hvad der faktisk ender i maskinen. De fleste vil jo gerne gøre det rigtige,” siger Danny Barbu Hansen.
”Men det er især foreninger eller grupper, der afleverer store mængder pant på én gang, som sjældnere sorterer ordentligt. Det er, som om de glemmer, at der også skal tages ansvar, selvom det ikke er deres egne flasker.”
Hos Tomra, som producerer pantautomaterne, kender de alt til konsekvenserne af forkert brug. Teknisk Martin Svensson fortæller, at fremmedlegemer i automaten ofte fører til driftsstop – med frustration til følge for både kunder og butiksejere:
”Nogle butikker ser vi kun én gang om året, fordi de passer godt på deres automat. Andre skal vi besøge mindst én gang om måneden, netop fordi maskinerne belastes af affald og forkert brug,” siger han
I 2024 blev der afleveret hele 2,1 milliard flasker og dåser i det danske pantsystem. Det har sparet miljøet for intet mindre end 234.000 tons CO2. Det viser, hvor effektivt og vigtigt systemet er – og hvor stor forskel det gør, når vi allesammen hjælper til.
Så næste gang du stiller dig foran pantautomaten med en pose i hånden: Brug et øjeblik på at tjekke indholdet.
Kilder: Danny Barbu Hansen og Martin Svensson