Pocherede porrer med sauce gribiche
FROKOST

Pocherede porrer med sauce gribiche

En fransk klassiker, der enten kan serveres som forret, til frokost med brød til eller som en del af et større bord med deleretter. Anretningen med pocherede porrer bliver flottest, hvis du bruger lidt tid på at skære alle porrestykkerne lige lange.
  • 4 Personer

Det skal du bruge:

4 porrer
50 g smør
0.5 l hønsefond (grøntsagsfond eller vand kan også bruges)
1 stilk timian
- salt

Sauce gribiche:

3 æg
1 tsk. salt
1.5 spsk. sennep
1 spsk. hvidvinseddike
0.5 dl olivenolie
0.5 dl neutral olie
5 cornichoner
2 spsk. kapers
1 håndfuld estragon
1 håndfuld persille
- salt og sort peber

Sådan gør du

  1. 1
    Pocherede porrer: Fjern de yderste lag af porrerne, og skær toppen af (de kan f.eks. gemmes til fond). Del porrerne i 3-4 lige store stykker, og vask dem grundigt.
  2. 2
    Varm en gryde, der er stor nok til, at porrerne kan ligge i ét lag, op ved middel varme, og smelt smørret deri.
  3. 3
    Steg porrestykkerne i smørret i et par minutter. Undgå, at de får for meget farve. Tilføj fond (eller vand), timian og salt til gryden, og bring i kog.
  4. 4
    Når fonden koger, skruer du ned på svag varme. Klip et rundt stykke bagepapir med et hul på 2-3 cm i midten, og læg det over porrerne.
  5. 5
    Lad porrerne pochere i 25 minutter. De skal være møre nok til, at en kniv går ubesværet igennem, men ikke så møre, at de falder fra hinanden. Lad porrerne køle ned til stuetemperatur inden servering.
  6. 6
    Anret saucen på et fad, og servér porrerne i en lige linje oven på saucen (se, hvordan du laver saucen, nedenfor). Porrerne er også gode efter en nat i køleskabet, hvis du lader dem ligge i lagen.
  7. 7
    Kog æggene i 7 minutter, og køl dem ned i koldt vand.
  8. 8
    Pil æggene, halvér dem, og pil æggeblommerne ud af hviderne med en teske.
  9. 9
    Placér de kogte æggeblommer i en stor skål, og pisk sammen med salt, sennep og eddike.
  10. 10
    Tilføj olivenolie og neutral olie langsomt under piskning, indtil du har en tyk sauce.
  11. 11
    Hak æggehvider, cornichoner, kapers og urter fint, og tilføj til saucen.
  12. 12
    Er saucen for tyk, kan du justere med lidt vand eller eddike. Smag til med salt og peber.

Tip!

Lagen fra porrerne smager megagodt og kan bruges i supper og saucer.