Fællesskab: I Hvidkilde er fællesskabet lige uden for døren
Hvor meget fylder fællesskabet i Hvidkilde?
»I Hvidkilde er fællesskabet altoverskyggende. Lige nu er det særligt i de byggetekniske fællesskaber, fordi så mange arbejder på deres hjem. Det er jo superspændende at bygge sit eget hus, men det er også vildt krævende. Her fungerer fællesskabet også som en vidensbank. Håndværkere og andre kyndige folk, der bor herude, har dannet en gruppe, hvor man kan henvende sig med spørgsmål om byggeriet. Folk er virkelig ikke bange for at organisere sig, og den samhørighed giver en rigtig dejlig ro i maven.«
Hvorfor flyttede I til Hvidkilde?
»Det, der var interessant for os, var, at vi er med til at skabe noget fra bunden. Her er vi pionererne, hvor vi har frihed til at skabe en vej. En af de generelle værdier er, at der er stort fokus på fællesskabet, som de ugentlige søndagsmiddage er med til at vedligeholde. Men samtidig er der også plads til, at vi kan trække os tilbage. Når vi har sådan et sted, hvor fællesskabet vitterligt begynder, så snart du bevæger dig ud over egen dørtærskel, kræver det også et rum. Et rum, hvor vi som familie blot kan vende hverdagen over middagsbordet. Og det rummer fællesskabet i Hvidkilde i høj grad også.«
Hvad giver det jer som familie?
»Tidligere boede vi inde i byen. Min kæreste og jeg havde kort vej til arbejde, mens vi sendte vores børn i udflytterbørnehave 45 minutter uden for byen. Nu er rollerne nærmest byttet om. Børnene går i skole 100 meter fra, hvor vi bor. Og de dage, hvor min kæreste og jeg ikke arbejder hjemme eller på lokale projekter, bevæger vi os nu længere for at arbejde. Både min kæreste og jeg er fra landet og har haft som ambition at flytte tilbage. Ikke for at blive isoleret, men vi vil gerne have større vidder og et nemmere børneliv for vores børn. I den her lillebitte by er børnelivet virkelig uproblematisk på mange måder. Her i Hvidkilde leger vores børn på tværs af aldersgrupper. Det er et børneliv uden forhindringer. De kan lege, hvor de vil, når de vil. Og vigtigst af alt lærer de at tage ansvar for sig selv og deres venner. Som forælder er problemet, at jeg ikke ser mine børn nok, fordi de er bare ude og give den fuld gas.«
Hvilken rolle spiller Brugsen i Torup?
»Vi havde nogle helt basale kriterier i forhold til at flytte væk fra byen. Der skulle være kort til skole. Der skulle være en station, så man kunne komme til og fra. Og der skulle være indkøbsmuligheder. Så er det jo en kæmpe luksus, at vi har Dagli’Brugsen, hvor de har alt det, vi har behov for. Bare det at vi har muligheden for at sende vores børn ned ad vejen for at købe et par ting. Det er en stor frihed, vi ikke havde, da vi boede i København.«
Hvordan ser fremtiden ud for Hvidkilde?
»Først må vi have bygget husene og etableret vores fælles jordvarmeanlæg. Det er vigtigt, at vi har fundamentet på plads. Men for fremtiden er det planen, at vi også skal have fællesskaber, hvor vi dyrker jorden, vi ejer. Det er jo en drøm om en eller anden form for selvforsyning, hvor vi kan dyrke vores egne grøntsager og holde vores egne dyr, eller måske endda kigge ind i, hvordan vi kan have en form for naturbeskyttelse ved at have nogle fritgående dyr. Lige nu fylder det, at vi holder dørene åbne, så nye medlemmer også kan være med til at formulere deres drømme om Hvidkildes fremtid.«
Hvad er et økosamfund?
Hvidkildes vision:
- At skabe en bæredygtig landsby
- At bygge sunde og moderne lavenergihuse og etablere innovative og vedvarende energikilder
- At have fælles grønne områder
- At hæk og hegn ikke afskærmer beboerne fra hinanden
- At holde leveomkostninger på et rimeligt niveau
- At der er tid til fællesskabet, dyrkning af jorden samt eksperimenter og arrangementer
Kilde: Hvidkildes værdigrundlag