Hvordan blev vi så forelskede i gin?

Gin er på ganske få år gået fra at leve en tilværelse som noget sprit, mange syntes smagte af grannåle, til at være danskernes foretrukne type alkohol. I dag er gin den meste solgte type alkohol – mange flaske-længder foran danskernes tidligere favorit, snapsen. Men hvor kommer den pludselige kærlighed til gin fra?

Gin hitter

Optur for gin. Nedtur for snaps. Så kort kan det siges, når man kigger på spiritussalgstal fra Coop Analyse gennem de seneste 12-13 år.

Gin er den suveræne vinder – det er både den type spiritus, hvor salget er vokset mest, og som i dag udgør størstedelen af salget. Vodka er den kategori, der har næststørst vækst og udgør næstmest af det samlede salg – men altså slet ikke i nærheden af den næsten eksplosive vækst, som gin har stået for.

Gindestillerier i vækst

I Coops butikker så man, at der fra 2015 generelt kom flere producenter med kvalitetsgin til – og særligt i 2017 steg sortimentet voldsomt. I løbet af de seneste par år er der særligt kommet mange danske producenter til.

Made with Flourish

Gin har 2 fordele

Kærligheden til gin kommer ifølge ginekspert Michael Sperling på baggrund af særligt 2 forskellige forhold. Gin kan nemlig noget, som giver den en fordel – både for dem, der producerer gin, og for os, der nyder den i glasset, typisk i selskab med isterninger og tonicvand.

  1. For gin-producenter: Spændvidde i smag og produktionshastighed ift. flere andre spiritustyper.
  2. For gin-drikkere: Variationerne over en gin-tonic med blot 2 ingredienser.

Hvis vi begynder i glasset, altså hos gin-drikkerne, så har gin ifølge Michael Sperling her en klar styrke.

»Alle kan lave en gin-tonic. Og alligevel kan de varieres og gøres festlige, uden at man behøver særlig mange ingredienser. De senere år er der også kommet et væld af forskellige tonic, som igen gør, at man kan variere smagen på sin drink,« siger Michael Sperling, der har skrevet om, beskæftiget sig med og holdt foredrag om gin igennem mere end 10 år. Han har set opblomstringen af de danske gindestillerier – hvilket også har bidraget til gins succes i salgstallene. For ikke nok med, at man som ginnyder nemt kan “lege” med, så giver produktionen af gin mulighed for, at man kan nørde helt igennem, forklarer Michael Sperling – og så er vi ved fordelen for gin-producenterne.

»Det er nemmere prøve ting af og lege med forskellige noter – især i forhold til spiritus som for eksempel whisky og rom, der skal lagres på fade igennem lang tid. Samtidig er rammerne for, hvornår noget kan kaldes gin, også større. Kort og godt kan man sige, at gin er hurtigere og levner mulighed for større spillerum med smagen,« fortæller Michael Sperling.

Gin kan være særlig dansk

De to fordele er altså ifølge Michael Sperling medvirkende til ginnens succes. Men dens popularitet er dog ikke noget, der er opstået i Danmark. Som med så meget andet er vi påvirket af, hvad der sker ude i den store verden.

»Spanien var nogle af de første til virkelig at lege med smagen af gin – hvor man i det storproducerende England, i mange år var meget mere konservative i forhold til, hvilke smagsnuancer der blev brugt,« siger Michael Sperling og peger på, at vi i Danmark – til trods for, at vi ikke er first-movere – har formået at bidrage med noget særegent dansk til ginnens verdenskort.

»En ret stor del af dem, der laver det, jeg kalder håndværksgin, har fundet inspiration i lokale råvarer i tilsmagningen af deres gin – altså de ingredienser, der naturligt kan sankes tæt på produktionen,« fortæller Michael Sperling.

Michael Sperling vurderer i øvrigt, at over 95 procent af den gin der sælges, hældes i glasset med tonic. Hans egen favorit er dog ikke en GT’er, men en Negroni.

»Det er en af de nemmeste drinks at lave, men også en af de sværeste at mestre.«

 

Hvis du vil vide mere om de danske producenter, har gin-eksperten Michael Sperling skrevet en udførlig, og løbende opdateret, guide til de i alt 377 danske gins på sin hjemmeside En verden af gin.

På kortet herover kan du se, hvor de 48 danske gin-producenter befinder sig i landet.

Læs mere om