Guide: Skal jeg købe nyt tøj?

Køb kun tøj, du er helt vild med, og køb genbrug, hvis du vil eksperimentere. Bæredygtig modeformidler og fashionmanager Johanne Stenstrup guider dig til at købe nyt tøj med omhu, så du får en brugbar garderobe og undgår at købe tøj, der samler støv

Vær kræsen, når du kigger på tøj

Vær kræsen, når du kigger på nyt tøj. Du kan spørge dig selv, om du virkelig er vild med det stykke tøj, eller om det udfylder et reelt behov hos dig. Måske synes du ikke, at vandrestøvler er fantastiske, men til gengæld mangler du dem til dine vandreture, så de i stedet udfylder et behov.

Køb tøj, der minder om favoritterne i din eksisterende garderobe

Gennemgå din garderobe for dit yndlingstøj og tænk over, hvorfor lige netop det tøj er en favorit hos dig – det kan være materiale, farve, stilart, model/form og brand. Samtidig skal du udpege det tøj, du ikke får brugt, og tænke over, hvorfor du ikke bruger det. Du bliver bevidst om, hvad du kan lide, og hvorfor du kan lide det. Dit nye tøj skal leve op til samme kriterier for, hvad godt og brugbart tøj er for dig.

Så meget tøj køber vi

Danskere køber i gennemsnit 16 kilo nyt tøj om året.

30 procent af tøjet i vores garderobe har ikke været brugt i mange år.

Kilde: Verdensmål.org

Overvej, om tøjet passer til din livsstil

Du skal tænke på, om tøjet, du overvejer, passer ind i din hverdag og til den måde, du bruger dit tøj på. Tænk over, hvilket tøj du kan lide at gå i, og hvorfor du kan lide at gå i det. Du kan f.eks. overveje, om den flotte jakke passer til din livsstil, hvis den ikke kan lukkes, eller om de smarte bukser er funktionelle, hvis de ikke har lommer.

Overvej, om du er villig til at behandle tøjet, som det fortjener at blive behandlet

Det er en god idé at have tøjets krav til håndtering med i dine overvejelser. Er du omgivet af småbørn med fedtede fingre, skal dit tøj kunne tåle at kunne blive vasket på 40 grader. Overvejer du at købe tøj, der kun tåler håndvask eller rens, skal du være sikker på, at du kan tage dig tid til at håndvaske, og at du får besøgt renseriet.

Undgå gentagne fejlkøb

Dit første fejlkøb er ikke et decideret fejlkøb, fordi du lærer noget af købet, men bliver du ved med at købe den samme slags tøj uden at få det brugt, kan de betragtes som fejlkøb. Når du f.eks. køber din første nederdel for at finde ud af, at du ikke får den brugt, er nederdelen ikke et fejlkøb. Bliver du derimod ved med at købe nederdele, som du ikke får brugt, er disse fejlkøb.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Køb genbrugstøj, hvis du vil eksperimentere

Overvejer du at prøve et nyt stykke tøj af, kan du med fordel købe det brugt. Genbrugstøj har et mindre klimaaftryk, og det er billigere end at købe nyt tøj. Hvis du finder ud af, at tøjet ikke er noget for dig, kan du sende det i cirkulation igen, så andre kan få nytte af det.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lån eller lej tøj til særlige lejligheder

Skal du til et bryllup eller en anden event, som kræver en særlig dresscode, kan du låne tøj af nogen i din omgangskreds eller besøge et udlejningsfirma. Hvis du låner eller lejer tøjet, undgår du at købe tøj, du ikke får brugt fremover.

Undersøg kvaliteten på tøjet, inden du køber det

Inden du køber tøjet i en butik, er det en god idé at undersøge tøjets kvalitet. Du kan trække forsigtigt i syningerne og kigge på påsyningen af knapper for at være sikker på, at tøjet kan klare at blive vasket og brugt mange gange. Handler du tøj online, kan det være svært at gennemskue tøjets kvalitet. Du kan med fordel kigge på andres anmeldelser af brandet eller det enkelte stykke tøj, som du overvejer at købe.

beslutningsdiagram for nyt tøj

Læs mere om