Gløggopskrifter: Sådan laver du gløgg på flere måder

Her får du hjælp til at lave god, gammeldags rødvinsgløgg, samt de smukke alternativer hvid og pink gløgg. Og så får du også et par bud på alkoholfri gløgg

Den røde gløgg med mandler og rosiner er den mest almindelige herhjemme

Gløggekstrakt

Uanset hvilken slags gløgg, du vil lave, kan du lave din egen gløggekstrakt.

Ingredienser:

2 stk hel kanel

8 kardemommefrø/kapsler

3 stjerneanis

3 tsk sukker

1/2 appelsin, usprøjtet

1/2 citron, usprøjtet

7,5 dl vand

1 håndfuld rosiner

Sådan gør du:

Sæt en gryde over med vandet. Skal og saft af en halv citron og en halv appelsin kommes i sammen med resten af ingredienserne.

Varm blandingen op til kogepunktet og skru herefter ned. Lad det simre under låg i 60 min. Rør rundt i ny og næ.

Hæld blandingen i en skål, dæk den til og lad den trække i minimum 4 timer – bedst hvis den står til dagen efter.

Blandingen sies og er klar til brug i forholdet 1 del ekstrakt til 3 dele rødvin.

Klassisk, rød gløgg

Ingredienser:

Ekstrakt (hjemmelavet eller købt)

1 fl rødvin

1 dl portvin

65 g hakkede mandler

100 g rosiner

50-75 g rørsukker

1 dl snaps, rom, portvin eller vodka

Sådan gør du:

Læg rosinerne i blød i alkohol (snaps, rom, vodka eller portvin), og lad dem trække i et døgn.

Skold, smut og hak mandlerne groft.

Bland ekstrakt og rødvin i forholdet 1:3. Bland sukker, portvin, mandler, og de alkoholfyldte rosiner i, og varm langsomt op til lige før kogepunktet. Gløggen må ikke koge. Smag til og server. 

Tip:

Ønsker du en alkoholfri version af den klassiske gløgg, kan du udskifte rødvinen med hyldebær- eller solbærsaft.

Hvid gløgg er også blevet en populær drik ved juletid

Hvid gløgg

Hvid og pink gløgg kan laves efter samme fremgangsmåde som rød gløgg, eller drikkene kan laves hurtigere uden først at lave ekstrakt.

Ingredienser:

1 liter hvidvin

2 dl æblemost

1 dl lys rom

2 kanelstænger

2 hele nelliker

1 tsk kardemommefrø/kapsler

1 stang vanilje

1 økologisk citron eller lime

1 økologisk appelsin, skallen

1 dl sukker

Lyse og mørke rosiner

Smuttede, hakkede mandler

Sådan gør du:

Kom ingredienserne i en gryde. Varm gløggen op ved svag varme i cirka 10 minutter. Gløggen må ikke koge. Lad herefter gløggen stå og trække et par timer. Si gløggen, og lun den før servering.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Pink gløgg

Ingredienser:

1 liter rosé

1 dl lys rom

1 dl koncentreret hyldeblomstsaft

5 anisstjerner

2 kanelstænger

1 tsk kardemommefrø/-kapsler

1 dl sukker

Tørrede blåbær, tranebær og valnødder.



Sådan gør du:

Kom ingredienserne i en gryde. Varm gløggen op ved svag varme i cirka 10 minutter. Gløggen må ikke koge. Lad herefter gløggen stå og trække et par timer. Si gløggen, og lun den før servering.

Alkoholfri hyldeblomstgløgg

Ingredienser:

1 l hyldeblomstsaft

1 l vand

4 kanelstænger

10 hele nelliker

2 stænger vanilje

2 æbler i tern

3 dl rosiner

100 g mandelsplitter



Sådan gør du:

Flæk vaniljen på langs. Varm langsomt hyldeblomstsaft, vand, kanel, nelliker og vanilje op i en gryde.

Skær æblerne i små tern. Kom æbler, rosiner og mandelsplitter i gløggen, lige inden den serveres i glas.