Den lille klimaangst: Sådan taler du med dit barn om klimaforandringerne

Det handler om at være ærlig, tage ansvar og give håb, hvis dit barn bliver overvældet af bekymring over klimaforandringer. Få her 5 gode råd til at tale med dit barn om klimakrisen.
Isbjørn på isflage

Det er især truede dyr, der kan påvirke børn og gøre dem kede af det og urolige. 

Kan vi tage op til isbjørnen med isterninger? 

Det er ikke unormalt, at bekymringer over klimaforandringerne kan gøre børn urolige. Det fortæller chefpsykolog i UngLiv.dk Marianne Schøler. 

Det især truede dyr, der kan påvirke børnene, siger hun.

»Når et barn hører, at en isbjørn er ved at dø, fordi klimaforandringer får isen til at smelte, så bliver det både meget håndgribeligt og meget uhåndgribeligt på samme tid. De kan gå i panik og tænke, vi må rejse derop og give isbjørnene nogle isterninger,« siger hun til Samvirke.

Psykologen giver her en række gode råd til, hvordan man som forældre kan tale med sit barn om klimaforandringerne.

1) Tilpas informationsmængden til dit barns alder

Som forældre bør man forholde sig til, hvor gammelt barnet er, og hvad det kan kapere at få at vide. Der er selvfølgelig forskel på, om det drejer sig om en 11-12 årig, som selv surfer rundt på de sociale medier og ser en masse ting, eller om vi har med en 5-6 årig at gøre. 

2) Vær ærlig

Tal ærligt om problemerne, hvis barnet er bekymret. Barnet vil sandsynligvis reagere og måske blive ked af det, men barnet kommer videre, hvis du hjælper det med at rumme sine følelser. Lad være med at prøve at dække over virkeligheden, så børnene begynder at spinde deres egne historier. Børns fantasi kan være værre end virkeligheden.

3) Giv håb

Fortæl, hvad I gør derhjemme for at passe på kloden og dyrene, og giv børnene alternativer til de mest skræmmende scenarier. Hvis børnene kommer og siger, at de er bange for at jorden er væk om 10 år, så sig ærligt, at det er en reel mulighed, at jorden bliver meget forandret, men at der er også er nogen, der taler om nogle andre muligheder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

20%

...oplever i høj eller meget høj grad, at deres barn er optaget af klimaforandringerne. 6% oplever i høj eller meget høj grad, at opmærksomheden omkring klimaforandringer gør deres barn overbekymret/urolig.



Kilde: Coop Analyse. Undersøgelsen er lavet blandt 189 forældre med børn i aldersgruppen 6-17 år. 

4) Hjælp barnet med at handle

Børn kan med den rette viden blive meget klimabevidste i deres handlinger. Men de skal forstå betydningen af deres handlinger. Sig ikke bare "sluk lyset", men forklar, at I skal bruge strømmen til at lave aftensmad senere.

5) Tag ansvar

Vis og forklar, at de voksne tager ansvar for problemerne. Det giver barnet ro. Det hjælper ikke barnet, hvis du siger: »Det hele nytter alligevel ikke noget«. Nogle gange har børn brug for, at forældre simpelthen siger. »Det skal du ikke spekulere på.«