Sådan genkender du sukker på ingredienslisten
Det hedder sukker på ingredienslisten
Sukrose eller sakkarose: Almindeligt sukker fra sukkeroer eller sukkerrør.
Glukose eller dextrose: Findes i frugt og honning og indgår som bestanddel i almindeligt sukker, maltsukker og mælkesukker. Også kendt som druesukker.
Fruktose: Findes i frugt og honning og indgår som bestanddel i almindeligt sukker. Smager sødere end sukrose og glukose. Betegnes typisk frugtsukker.
Maltose: Bliver enten fremstillet industrielt eller dannet ved nedbrydning af stivelse, som eksempelvis sker, når korn spirer. Bruges oftest i brød og på bryggerier. Er ikke helt så sødt som almindeligt sukker. Hedder også maltsukker.
Laktose: Sukkermolekyle, der findes i mælk og mælkeprodukter. Består blandt andet af glukose. Kaldes også mælkesukker.
Honning: Sukkerstof fremstillet af bier ud fra plantesaft. Sukkeret i plantesaften består hovedsagelig af glukose, fruktose og sakkarose samt mindre mængder af maltose og andre sukkerarter. Indeholder desuden antioxidanter og vitaminer samt cirka 17 procent vand.
Sirup: Tyktflydende opløsning af sukker med et sukkerindhold på cirka 80 procent. Kan indeholde mineraler fra sukkerrør eller være et industriprodukt, hvor stivelse er omdannet til glukose og fruktose.
Glukosesirup: Vandig opløsning, der fremstilles ved at nedbryde stivelsen fra eksempelvis majs eller kartofler. Anvendes blandt andet i is, hvor det forhindrer almindeligt sukker i at danne krystaller. Kan også hedde majssirup.
Isoglukose: Fremstilles ved nedbrydning af stivelse fra eksempelvis majs til glukose. En del af glukosen omdannes efterfølgende til fruktose. Anvendes ofte i USA under betegnelsen »High Fructose Corn Sirup« som erstatning for almindeligt sukker.
Invertsukker: Dannes ved nedbrydning af almindeligt sukker til glukose og fruktose. Kaldes også for kunsthonning, da det er den samme proces, som bierne udfører, når de laver honning.
Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Videnskab.dk og Sandheden om sukker af Anette Sams