Sådan får du flere regnorme i haven

Regnorme omdanner blade og kviste til næringsstoffer og er med til at sikre en frugtbar jord, hvor planter og blomster bliver endnu mere livfulde. Samvirke giver sammen med Danmarks Naturfredningsforening tips til, hvordan du gør din have til et godt sted for regnorme.

Mange regnorme giver frugtbare planter. Lad efterårets blade og nedfaldsfrugter ligge på jorden - de er et paradismåltid for regnormene.

Regnorm er havens nyttedyr



Masser af regnorme i haven er godt. Regnorme er nemlig havens nyttedyr, da de spiser gamle blade og kviste – og dermed har regnormen en vigtig rolle i det, man kalder næringsstofkredsløbet. 

Gangene i jorden, som regnormen laver, sikrer samtidig ilt til jorden, og gangene betyder også, at vand nemmere fordeler sig i jorden. På den måde har regnormens gange både en drænende effekt og er med til, at vand og næringsstoffer spredes.

Hvor findes regnormen, og hvilke regnorme er der flest af?

Regnorme findes stort set kun i muldjord. Regnorme elsker den lidt løse jord, der er rig på organisk materiale. I tør og sandet jord er der få regnorme, og i lerjord er der ingen. Regnorme kan ikke trænge gennem lerjorden.

Når det har regnet, er ormene tættere på overfladen end på tørre dage – og graver man lidt i jorden, kan man finde mere end 100 regnorme på bare en kvadratmeter. Regnorme er i øvrigt ikke særligt glade for lys, og derfor er de typisk kun ved jordoverfladen om natten.

I Danmark findes der omkring 20 forskellige regnormearter. Hjemme i haven vil du oftest træffe:

  • Stor regnorm: Den er rød og violet, kan blive op til 30 centimeter.
  • Lang orm: Den lange regnorm er lidt mindre og lidt mere brunlig end den store regnorm.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan giver du regnormen noget at spise

Regnorme trækker blade og andet organisk materiale ned i deres gange og spiser det der. Går du ud om morgenen, vil du af og til kunne se blade stikke halvt op af jorden – det er måske en regnorm, der har forsøgt at trække et blad ned, så der var mad.

Lad blade og kviste ligge på jorden, så er du med til at give regnormene noget at spise.

Om efteråret begynder regnormene at trække sig længere ned i jorden, da de ikke er så glade for de kolde nætter. Vil du være sød, så fjern så lidt organisk materiale som muligt og lad plantedele, inklusive nedfaldne blade og frugter, ligge og mørne vinteren over. Dette ser måske ikke så kønt ud, men når man indarbejder alt dette i jorden om foråret, vil det komme de mindre arter til gode.

Kan man hakke en regnorm over, og begge dele overlever?

Umiddelbart nej. Du kan ikke gøre din bestand af regnorme større ved at hugge ormene over i to dele. Det er en myte, at begge dele så lever videre. Kommer du til at hugge lidt af halen på en regnorm, kan den godt vokse ud igen. Imens er regnormen i en slags dvaletilstand.

Byg et regnormehotel

Danmarks Naturfredningsforening anbefaler, at du bygger et hotel til havens smådyr som mariehøner, edderkopper, biller og ørentviste. Du kan bruge et par gamle paller, en trækasse, en ramme eller noget lignende som ramme om hotellet.

Lav huller eller hylder, hvor du kan stikke forskellige ting ind i. Det kan være:

  • Mos
  • Bark
  • Kogler
  • Grene eller blade
  • Træstykker
  • Hø eller uld
  • Mursten med huller

Du bør placere hotellet et fugtigt sted i skyggen – og helst i kontakt med jorden.

Læs hele vejledningen hos Naturfredningsforeningen.