Pas på: Derfor skal du ikke gå i klipklapper
Klipklapper er gode mod sure tæer
Det er ikke sundt at gå i lukkede sko, når ens fødder sveder mere end sædvanligt. Fugtige fødder, der ikke får luft, lugter dårligt, og man risikerer at få fodsvamp. Derfor skal tæerne ud i det fri, når sommervarmen tager fat. Men det er ikke ligegyldigt, hvilket fodtøj man finder frem, og særligt skal man gå langt uden om den populære klipklap eller flipflop.
Klipklapper giver ubehagelige gener
»Den slags klipklapper, der kun griber i mellemrummet mellem storetåen og andentåen eller blot har en enkelt strop henover forfoden, skal man holde sig fra. Man kan erhverve sig en hel del gener af at traske rundt i den slags sko,« fortæller fagkonsulent i Danske Fodterapeuter og privatpraktiserende fodterapeut Pia Bondorph.
Fødder bliver overanstrengt i klipklapper
Ifølge fodterapeuten skal man bruge megen unødig muskelfunktion på at holde klipklapper på plads. Prøv selv at registrere, hvordan du bruger din fod i henholdsvis lukkede sko og i klipklapper. Sidder ens sko løst på foden, krammer man helt automatisk med tæerne for at holde skoen på plads. Dét overanstrenger foden og underbenet.
»Der findes nogle klipklapper, der har en indbygget svang. Det giver bedre support end de flade af plastik, men disse er heller ikke optimale, da de fortsat kræver, at man klemmer med sine tæer,« fortæller Pia Bondorph.
Fakta
En hælspore er en irritationstilstand (inflammation) i senen under fodens svang i det område, hvor den sidder fast på hælknoglen.
Klipklapper giver smerter i hele kroppen
Udover at det anstrenger føddernes muskler at gå i klipklapper, belaster det også resten af kroppen, da der ikke er noget stødabsorberende materiale i skoen.
»Det, jeg oftest oplever, er, at folk får smerter i deres fødder. Men ganske ofte har patienterne også ondt i deres underben. Og står det helt slemt til, kan man få smerter i både knæ, hofteled og i ryggen,« fortæller Pia Bondorph
Smerterne føles som hælsporer
»Jeg møder mange patienter, der kommer og mener, at de har fået en hælspore af at gå i klipklapper. Det er sjældent en hælspore, der er tale om, men deres tilstand kan uden tvivl være ligeså smertefuld. Det, de har pådraget sig, er en overbelastning af deres lægmuskulatur, som hæfter nede i hælen.«
Hvilken sommersko skal jeg så vælge?
Pia Bondorph forklarer, at har man en helt funktionel og normal fod, skal man vælge sandaler, der har støtte omkring hele foden. En god sandal er stødabsorberende og har remme omkring både hæl, mellemfod og forfod. Man kan kigge efter såkaldt trekking-sandaler eller lignende sandaler, der på anden vis er beregnet til at gå langt i.
Derudover kan man opsøge en ekspert for at finde ud af, om man er platfodet, har en ringe grad af bevægelighed i ens ankelled, har en stiv storetå eller lignende gener, der kan spille ind, når man skal vælge en optimal sko.