Hjerteanfald og akut hjertestop: Hvad er symptomerne?
Bliv hjerteløber
For hvert minut der går, fra en person falder om med hjertestop, til hjælpen når frem, falder chancen for overlevelse med 10 procent. Du kan melde dig som hjerteløber og være med til at gøre en afgørende forskel ved at begynde hjertelungeredning og tage hjertestarteren i brug, før ambulancen ankommer.
Her kan du læse mere om, hvordan du bliver hjerteløber
Hvordan opstår hjerteanfald og akut hjertestop
De fleste hjerteanfald skyldes en blodprop i hjertet, der kan føre til, at hjertet holder op med at slå. Hjertestop kan også opstå akut. I de tilfælde skyldes det som regel en forstyrrelse i hjerterytmen.
Symptomer på blodprop i hjertet
Skyldes hjertestoppet en blodprop i hjertet, vil der være forvarsler, når hjertemusklen ikke får tilført nok blod. De hyppigste symptomer er:
- Pludselig opståede kraftige smerter i brystet med udstråling til hals eller arme og kæbe
- Koldsved
- Kvalme
- Bleghed
- Åndenød
Hvad skal man gøre, hvis man oplever symptomer på blodprop i hjertet?
Oplever man et eller flere af ovenstående symptomer, skal man i første omgang slå koldt vand i blodet og sætte sig ned og slappe af. Der kan være andre årsager til smerterne end en blodprop, f.eks. mavesår. Ved man, at man lider af en kranspulsåresygdom, kan man prøve at tage medicin i form af nitroglycerin. Men hvis ikke smerterne forsvinder i løbet af 5 til 10 minutter i hvile, skal man reagere og ringe 112.
Symptomer på akut hjertestop
Ved akut hjertestop er der som regel intet forvarsel. Man bliver svimmel og dårlig og falder om i løbet af nogle sekunder til 1 minut, og der er som udgangspunkt ikke tid til at reagere. Man kan falde om midt på åben gade, ind over rattet i bilen, eller hvor end man befinder sig. Ved akut hjertestop kan man ikke selv gøre noget, men man kan håbe på, der er nogen i nærheden, der ser én, og som kan tilkalde en ambulance og yde førstehjælp.
Advarer kroppen om hjerteanfald i tiden op til?
»Vi hører nogle gange fra folk, der har overlevet hjertestop, at der var nogle advarselssymptomer, som de måske ikke var opmærksomme på. Men omvendt er der også mange, hvor der overhovedet ikke er noget varsel, og hvor det bare kommer som lyn fra en klar himmel,« siger Hjerteforeningens rådgivningsleder, Hanne Balle.
Som udgangspunkt kan man altså ikke tale om specifikke indikatorer på et hjerteanfald eller akut hjertestop nogle dage eller uger op til, men oplever man symptomer, som man ikke har oplevet før, skal man altid tage det alvorligt, lyder Hjerteforeningens anbefaling.
Det kan f.eks. være, at man er mere kortåndet end normalt, når man cykler til bussen, er mere træt end normalt eller oplever trykken for brystet, som måske stråler ud til andre dele af overkroppen. Har symptomerne optrådt gennem noget tid, bør man kontakte sin læge. Er det akut, skal man selvfølgelig ringe 112.
Hvad kan man gøre, hvis man overlever blodprop i hjertet
Der vil oftest være en årsag til blodproppen, som man vil forsøge at finde på hospitalet, efter at man har behandlet indsnævringen i kranspulsåren. Patienterne skal behandles med blandt andet blodpladehæmmende og kolesterolsænkende medicin. De skal ikke drikke for meget alkohol, de skal motionere og spise fornuftigt. Ryger de, anbefales de at holde op.
Hvad kan man gøre, hvis man overlever akut hjertestop?
Mange af dem, der har fået akut hjertestop, vil få indopereret en såkaldt pacemaker. Det er et apparat, der kan følge hjerterytmen og give strømstød, hvis hjerterytmen bliver for hurtig.
Kilde: Overlæge på Rigshospitalets Hjertecenter, Jens Kastrup og sundhed.dk
Læs mere om hjerteanfald og hjertestop hos Hjerteforeningen og på minmedicin.dk